Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pundet-fick-en-skjuts-uppat-efter-omrostning/

Ekonomi

Pundet fick en skjuts uppåt efter omröstning

Foto: Tim Ireland/AP

Pundet fick en ny skjuts av det brittiska parlamentet på onsdagen röstat permanent nej till att Storbritannien ska kunna lämna EU utan avtal, en ”hård brexit”. Röstsiffrorna blev 321-278.

Rätta artikel

Omröstningen är inte juridiskt bindande men lägger ett hårt politiskt tryck på premiärminister Theresa May och regeringen, som förlorat kontrollen av processen.

En ny omröstning väntas på torsdagen om huruvida parlamentet vill att regeringen ska begära en förlängning av brexit, något som EU sedan enhälligt måste godkänna.

Regeringens förslag är att ta brexitavtalet till en tredje omröstning nästa onsdag och om det sedan går igenom kunna begära en kort ”teknisk” senareläggning av brexit.

Att en hård brexit tycks borta från bordet fick ändå pundet att stärkas rejält på onsdagen, med en uppgång till 1:3381 mot dollarn som högst, den starkaste nivån sedan juni 2018. Pundet har därefter fallit tillbaka till 1:3240.

Det är ändå en uppgång på 1,3 procent sedan onsdag morgon.

– Pundet upplever lite av en rekyl efter att ha stigit så brant i förra sessionen. Marknaden vill se hur omröstningen om att senarelägga brexit utvecklar sig och få en uppfattning om hur lång senareläggningen kan bli, och säljare har åter trätt fram under denna paus, sade Shin Kadota på Barclays till Reuters.

Junichi Ishikawa på IG Securities noterade att pundet redan har vunnit rätt mycket mark och då denna förstärkning mest har skapats av förväntningar snarare än fundamenta så kan det senaste rallyt har tagit slut.