Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/putin-visar-ingen-vilja-att-minska-klyftorna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Putin visar ingen vilja att minska klyftorna

Foto: Nicklas Thegerström

Ryssland är minst lika ojämlikt som USA. De väldiga klyftor som uppstod vid skiftet från kommunismen har vuxit ytterligare under Putin.

Den franske ekonomen Thomas Piketty blev ett världsnamn för några år sedan. Han hade då visat hur ojämnt som rikedomen i världens olika länder är fördelad. USA är mest ojämlikt, men även i Europa finns stora skillnader.

Ryssland överträffar dock de flesta när det gäller klyftor i både inkomster och förmögenheter.  I en uppsats tillsammans med två andra forskare, Filip Novokmet och Gabriel Zukman, har Piketty satt siffror på den ryska ojämlikheten. 

Mycket handlar om superrika oligarker. Rysslands miljardärer, räknat i dollar, har ett ägande som motsvarar närmare en tredjedel av landets nationalinkomst. Det är runt dubbla andelen mot vad miljardärerna äger i USA.

Då gäller det ändå enbart de tillgångar som finns kvar i Ryssland. Av de ryska oligarkernas kapital är en ansenlig del placerad utomlands och syns då inte i siffrorna. 

De flesta av dessa väldiga förmögenheter uppkom på 1990-talet, sedan kommunismen hade störtats. Under denna oroliga tid som sedan följde blev det möjligt för gynnade ryska makthavare att köpa loss stora tillgångar för löjligt små summor.

Under Putin, som första gången valdes till president 2000 och sedan stannat vid makten, har ojämlikheten ytterligare ökat. 

Den tiondel av ryssarna som har de högsta inkomsterna tar varje år hand om närmare hälften av hela kakan. Det är ungefär som i USA och innebär en mycket skevare fördelning än i övriga Europa. 

När det gäller förmögenheter så äger den rikaste hundradelen av ryssarna cirka 40 procent av alla tillgångar. Även detta skiljer sig från övriga Europa, men liknar situationen i USA. 

Möjligen bidrar detta till att Putin och Trump ofta hamnar på samma våglängd. Båda tillhör i vart fall gruppen med stora förmögenheter och umgås gärna med de ännu rikare.

De flesta andra ryssar lever på en helt annan nivå, med inkomster långt under genomsnittet för landet. Ändå har Rysslands befolkning fått det ekonomiskt bättre under Putins tid, med undantag för de senaste åren. 

Inkomstskillnaderna har dock ökat i de flesta ryska regioner. Detta gäller främst i de delar av landet där näringslivet ägs av oligarker, som verkar vara betala bättre när de anser det behövligt.

En djup ekonomisk klyfta råder också mellan Moskva och övriga Ryssland. I åtskilliga regioner lever befolkningen på betydligt lägre standard än i huvudstaden. Många ryssar har skäl att känna sig försummade. 

Men någon ändring tycks inte vara i sikte. Putin har visserligen på sitt valprogram att minska fattigdomen. Men han visar ingen vilja att krympa oligarkernas makt eller minska klyftorna mellan Rysslands regioner.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.