Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Råd från robotar utmanar banker

Robotar som ger ekonomiska råd kan bli allt vanligare. Flera aktörer försöker nu konkurrera med bankerna med ett större oberoende. En trend som Finansinspektionen välkomnar.

Traditionellt har sparare fått träffa någon på en bank eller pensionsbolag som ger råd och samtidigt försökt sälja sparprodukter. Nu kan det bli en dator som tar fram förslag på hur spararen ska placera sina pengar.

I processen kan också betalningsformen ändras. I stället för en avgift i procent får kunden betala för tjänsten.

Sigmastocks är ett exempel som har startat verksamhet som bygger på robotrådgivning. I deras fall handlar det om aktier. Bolaget har i dagarna inlett ett samarbete med Avanza och Nordnet som gör att tjänsten blivit tillgänglig via nätmäklarna.

Foto: Tomas Ohlsson– Vi sänker kostnaderna så mycket vi kan genom att automatisera. I stället för en procentuell avgift på kapitalet har vi en fast, låg avgift som kunden får betala, säger Nanna Stranne, en av grundarna.

– Vi satsar också på att göra ett aktivt urval av aktier och sedan kan kunden använda vårt verktyg för att köpa aktierna, fortsätter hon.

Ett bolag som är på gång att starta personlig rådgivning för fonder via robot är Prisma.

– Vi fick vårt tillstånd precis och räknar med att lansera vår produkt i slutet av sommaren, säger Jonas Hombert, vd och en av grundarna av Prisma.

Det började med att han försökte kontrollera sitt eget sparande i fonder och vilka avgifter han betalade.

– Det var svårt att veta om man har bra fonder eller inte och få en ärlig bild. Vad vi har byggt är ett enkelt sätt att se om fonden levererat vad den lovat. En hälsokontroll helt enkelt, säger han.

Kunderna kan få information om fonder de valt och sedan förslag på alternativ som Prismas modell anser bättre och med lägre avgifter. Den delen är gratis och sedan ska bolaget ta betalt av de som vill ha hjälp att byta sina fonder.

– Vi har inte bestämt exakt pris ännu men ungefär som en biobiljett. Jag vill betona att vårt främsta mål är att folk ska byta till bättre fonder och gör man det hos oss är det en bonus, säger Jonas Hombert som betonar att man är oberoende.

– Vi får inga pengar från banker eller fondbolag. Det finns ingen dold agenda bakom, säger han.

 

Vi tror att automatiserad rådgivning kan vara positivt.

 

Ett tredje exempel på den här utvecklingen är Småspararguiden som i dag ger allmänna ekonomiska sparråd och tips om fördelning av sparandet. I dag är tjänsten gratis men planer finns att kunna ge oberoende råd och ta betalt direkt av kunden eller arbetsgivaren i stället för via provisioner.

– Vi är på väg åt det hållet och ligger i startgroparna. Vi vill höja engagemanget för pensioner och det långsiktiga sparande genom att dra ned på komplexiteten i råden, säger vd Patrick Siegbahn.

På sparmarknaden i dag är det traditionell så att den som förmedlar en sparprodukt får en del av avgiften. Modellen har också lett till att de som förmedlar fonden kan vara mer intresserad att förmedla produkter med höga avgifter i stället för de som är bäst för kunden.

Det här resonemanget gör att tillsynsmyndigheten Finansinspektionen, FI, ser positivt på att det kommer robotrådgivning.

– Vi tror att automatiserad rådgivning kan vara positivt och att det här kan ge en ny typ av aktörer som kan ta betalt på ett annat sätt utan att leva på provisioner, säger Robert Karlsson, biträdande områdeschef på FI.

– Hittills är det inte särskilt omfattande men det kommer säkert att öka, fortsätter han.

Foto: Tomas Ohlsson

Fakta.Kinnevik satsar

I USA och Storbritannien finns flera bolag som använder robotrådgivning. Nyligen meddelade Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik att man satsar motsvarande 528 miljoner kronor på det amerikanska bolaget Betterment.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.