Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Räkna inte med räntehöjning före 2017

Foto: Magnus Hallgren

Riksbankens ledning räknar inte med att höja räntan förrän första halvåret 2017. Räntan lämnas oförändrad på -0,35 procent – men för att nå inflationsmålet är Riksbanken beredd att göra mer

Att Riksbankens direktion skulle hålla räntan oförändrad var väntad efter den europeiska centralbankens ECB, beslut häromveckan.

– Det får man nog säga. Då ECB var mindre aggressivt än väntat, så rimmar det här utfallet väl med det, säger Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank.

Men det betyder inte att beskedet var ointressant. Josefsson pekar på att Riksbanken är tydlig med att det varit en svag krona som drivit upp inflationen och det räcker inte. Den inhemska efterfrågan måste skjuta fart för att få en mer bestående uppgång och nå målet på två procents inflation.

– Dessutom säger de att KPIF-inflationen (inflationen när effekterna av ränteförändringarna räknats bort) måste vara stabil på två procent, säger Josefsson.

– Jag tror inte att de har varit så tydliga förr, tillägger han.

Många bedömare och ekonomer har räknat med att Riksbanken kommer att höja räntan redan under hösten 2016. Men i pressmeddelandet håller direktionen fast vid sin bedömning att denna stabilisering av inflationen på två procent sker först under första halvåret 2017, vilket är också tidpunkten för när räntan kan höjas igen.

Är det här ett sätt för Riksbanken att säga att bedömarna har fel?

– Ja, dels det, dels är det ett smart sätt att kommunicera. De är visserligen fortsatt oroliga för hushållens skulder, men de säger också att vårt första och primära mål är inflationen, svarar Josefsson.

Roger Josefsson kallar detta för Riksbankens Jansson-regel, efter vice riksbankschef Per Jansson. Han var redan för snart ett år sedan tydlig med att han inte skulle förorda en räntehöjning innan han såg en stabil uppgång i inflationen. Nu har han fått med sig hela den sex personer starka direktionen, tror Josefsson.

– Det räcker inte med att inflationen tar fart. Den ska vara stabil på två procent och om den en period ligger över målet så är det inget problem, eftersom inflationen varit så låg under så pass lång tid, är Josefssons tolkning av Riksbankens inställning.

I en prognos räknar Riksbankens med att KPIF hamnar på 0,9 i år, 1,7 nästa år och 2,2 procent 2017. Ekonomin, mätt som BNP, växer med 3,7 procent i år, 3,6 procent nästa år och 2,9 procent 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.