Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Räkna med att bopriserna i Stockholm kommer att sjunka

Lägenheter kan hyras ut på Airbnb.
Lägenheter kan hyras ut på Airbnb.

Räkna med att priserna på bostadsrätter i Stockholm kommer att sjunka något under de kommande månaderna.

– Det är en följd av att marknaden i Stockholm har gått in i ett avvaktande läge, menar Svensk Mäklarstatistiks analyschef, Per-Arne Sandegren.

Att det har varit en avmattning på gång på bostadsrättsmarknaden, både i Stockholms län och i centrala Stockholm, har varit tydligt länge. Men statistiken för september 2017 understryker bilden av en avvaktande marknad.

På årsbasis har priserna i Storstockholm (motsvarar länet) i september endast stigit med två procent och i centrala Stockholm med fyra procent.

En förklaring, bland flera, är att utbudet av lägenheter har ökat - inte minst på grund av den byggboom som gällt de senaste åren. Per-Arne Sandegren talar om en ketchupeffekt.

– Vi har klagat på att det har varit för låg nyproduktion - men nu kommer det som ketchupeffekt med stigande utbud och avvaktande köpare.

En annan orsak är att prisnivåerna i Stockholm är sådana att det blir svårt även för människor med relativt stora inkomster att köpa en bostad - om de inte redan är inne på bostadsmarknaden och därmed har något att sälja. Snittpriset i centrala Stockholm ligger på över 91.000 kronor per kvadratmeter och närmar sig 58.000 i länet.

Sandegren har även studerat antalet affärer i september - och de är på samma nivå som i september i fjol. Det ökade utbudet har med andra ord inte ökat rörligheten på bostadsrättsmarknaden.

Som en följd har också den genomsnittliga tiden för att genomföra en affär ökat från 29 dagar till 32.

– Det är inte futtigt, den skillnaden. Det är något som märks tydligt på marknaden - det är lite trögare, säger Sandegren.

Det är också något som mäklare vittnar om.

– Sammantaget är det tydligt att vi nu går mot en marknad som främst kommer att gynna köparna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling, talar hellre om ett "chickenrace" - där säljarna har för stora förväntningar på att få ett högt pris.

- Det pågår ett chickenrace mellan säljare med höga förväntningar och köpare som utnyttjar att utbudet är större nu, säger han.

Per- Arne Sandegren talar om en "horisontell" marknad - en marknad med små prisförändringar. Men det innebär också att priserna kan falla från en månad till en annan.

– Det är inte orimligt att vi får en horisontell marknad och det betyder att då och då går det lite neråt. Det är nog det vi kommer att se de närmaste månaderna, säger han.

I Göteborg och Malmö är bilden dock en annan. I centrala Göteborg har borätterna i september stigit i snitt med elva procent jämfört med tolv månader tidigare och i Storgöteborg med nio procent. Motsvarande tal för Malmöregionen är 15 respektive 16 procent.

Å andra sidan är prisnivåerna betydligt lägre än i Stockholm - i Malmös fall ligger de på en tredjedel av Stockholms.

Villamarknaden är också mer stabil, vilket följer ett historiskt mönster. Priserna varken faller eller stiger lika snabbt och mycket som för bostadsrätterna.

– Det är en lugnare takt på den marknaden. Sitter du i en villa är behovet av att flytta sällan lika stort som om du sitter i en tvåa och får ytterligare ett barn, säger Sandegren.

I Storstockholm steg villapriserna med 6 procent på årsbasis i september. I Storgöteborg steg de med 10 och i Stormalmö med 12 procent.

I riket steg de i snitt med nio procent och snittpriset på en villa i Sverige nådde i september 3.201.000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.