Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Räkna med dyr bilsemester i sommar

Våren knackar på dörren men den som planerar en bilsemester i sommar kan få en dyr upplevelse. – Priset på bensin stiger på sommaren, det kan handla om några tiotal ören till en krona, säger Svenska petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.

Efter tisdagens rekordnotering på 15:28 kronor för en liter bensin sänktes priset under gårdagen med 20 öre. Trots sänkningen tror flera inom branschen att priset kan komma att stiga ytterligare och det är inte minst läget i Mellanöstern som är avgörande. Men hur mycket en liter bensin kan komma att kosta är svårt att säga.
–  Ett pris har aldrig ett tak eftersom det är marknaden som styr, säger Svenska petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.

Som regel stiger bensinpriset på sommaren eftersom fler tar bilen, inte minst på semestern. Blir sommaren extra varm dessutom kan fler välja att semestra i Sverige, vilket betyder fler bilar på vägarna.
På Motormännens riksförbund är man bekymrad över det höga priset men menar samtidigt att det kan bidra till att svensken kör mer ekonomiskt.
– Vi hoppas att folk ska bli bättre på att åka snålare och planerar du inbromsningar, gaspådrag och hur du växlar sparar du mycket bensin. Det är inte bara bra för plånboken utan även för miljön, säger press­ansvarig Mikael Höög.

Två tredjedelar av bensinpriset är skatt, men från regeringshåll finns inga planer på en sänkning.
– Nej, i nuläget är det inte tal om det, säger Daniel Valiollahi, pressekreterare hos finansminister Anders Borg.
Hos Motormännens riksförbund misstänker man att bilens tid som frihetssymbol är förbi när fler människor helt enkelt inte har råd att köra.
– Man åker inte planlöst längre, nu har de flesta ett mål med sitt bilkörande. Bilen används av många för att få livspusslet att gå ihop, säger Mikael Höög på Motormännens riksförbund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.