Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Räknesnurra ska ge information om skärpta amorteringskrav

Finansinspektionen ger information om vilka som omfattas av skärpta amorteringskrav.
Finansinspektionen ger information om vilka som omfattas av skärpta amorteringskrav. Other: Anders Wiklund/TT

Finansinspektionen har tagit fram en räknesnurra där man själv kan kolla om man berörs av det skärpta amorteringskravet för bolån genom att fylla i sina egna uppgifter.

"Om det blir ett minusbelopp i fältet "Kvar-att-leva-på" kan du inte räkna med att banken beviljar lånet", uppger Finansinspektionen. 

Exemplet är dock schablonberäknat och säger inte hur banker kommer att behandla enskilda låneansökningar. Det kan inte ses som ett lånelöfte eller någon garanti för att lånet beviljas, framhåller Finansinspektionen.

"Beräkningarna baseras på genomsnittliga kostnader som bankerna angett när FI gjorde sin bolåneundersökning 2016", skriver myndigheten.

Beräkningarna baseras på en ränta på 7 procent som bankerna använder i sina kreditbedömningar, enligt Finansinspektionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.