Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Räkstriden tar ny fart

Striden kring räkorna går vidare. Kommunalrådet i Göteborg, Kia Andreassson (MP) riktar skarp kritik mot landsbygdsminister Eskil Erlandsson för hans uttalande om att han kommer att fortsätta äta rödlistade räkor.

I en intervju med DN i måndags förklarade Eskil Erlandsson (C) att han kommer att fortsätta äta nordhavsräkor, trots att de rödlistats av Världsnaturfonden (WWF).
Beskedet får skarp kritik av Kia Andreasson, miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg. Hon riktar också sin kritik mot landshövding Lars Bäckström, som även han menar att man kan fortsätta äta räkorna utan dåligt samvete.

– Deras uttalanden gör ju att fisket med dåliga redskap fortsätter. Det finns alternativ i dag. Jag tycker man ska köpa fisk och skaldjur som är hållbarhetsmärkta, säger Andreasson i ett pressmeddelande.

WWF:s rödlistning har fått skarp kritik från fiskeribranschen, som menar att räkbeståndet i Skagerrak och Kattegatt inte är hotat. Andreasson anser att det är fångstmetoderna som måste ändras omgående.

– Kontrollerna av redskap måste skärpas snarast så att småräkorna inte fiskas upp och dumpas, säger Kia Andreasson.

WWF, Greenpeace och Internationella havsforskningsrådet (ICES) hör till dem som riktat skarp kritik mot Sverige för att landets räkfiskare dumpar stora mängder småräkor tillbaka i havet eftersom dessa är mindre lönsamma, något som är förbjudet sedan 2009. ICES uppskattar att svenskarna 2012 kastade tillbaka 31 procent av alla räkor. Det skulle motsvara drygt 400 ton.

Eskil Erlandsson medgav i DN-intervjun att detta är ett problem, men sade att han förutsätter att Kustbevakningen utför de nödvändiga kontrollerna. Han sade också att han är beredd att lyfta kontrollfrågan med berörda parter.

Rödlistningen av räkan har skapat stor debatt och delat räkstaden Göteborg. Miljödebattören Stefan Edman hör till dem som tycker att man kan fortsätta äta räkorna, men en undersökning som Göteborgs-Posten gjort visar att en rad av stadens restauranger säger nej. 16 av 20 tillfrågade krogar bojkottar de rödlistade räkorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.