Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rånare ska dna-sprayas i svenska butiker

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Butikskedjan Netto testar dna-spray för att stoppa butiksrån. Erfarenheterna från Danmark visar att rånarna avskräcks av systemet.

När en butik utsätts för ett rånförsök blir gärningsmännen sprayade i kassan en sorts dna, berättar Sydsvenskan. Spåren sitter kvar under lång tid. Dna-koden gör att en person kan kopplas till ett särskilt brott vid en särskild tidpunkt.

Den danska butikskedjan Netto har testat systemet i Danmark och erfarenheterna är goda. Nu ska även butiker i Sverige få dna-sprayer.

Carolin Bjelm, säkerhets- och teknikassistent på Netto, berättar att systemet är på väg att installeras. En butik i Stockholmsområdet har haft systemet sedan oktober. Hon vill inte berätta exakt vilken butik det rör sig om, eftersom det skulle kunna uppmuntra rånare att ge sig på andra butiker. I butiken finns dock tydlig information för kunderna.

– I Danmark har vi haft systemet i ett tiotal butiker, berättar hon. Det har haft goda resultat. Rånarna undviker att gå in i de butikerna, säger Carolin Bjelm till DN.

Systemet innebär att rånarna blir sprayade med dna som alltså går att identifiera och koppla till en speciell butik. Spåren sitter kvar under lång tid, upp till ett halvår.

Sprayen är ofarlig och förstör inte heller kläder. Om någon oskyldig kund får den på sig rapporterar butiken detta till polisen som kan avföra den personen från utredningen.

Hittills ska systemet först och främst ha varit avskräckande. De Netto-butiker som installerat systemet har inte haft några rapporterade rån. Därför finns inte heller några kända fall där dna-sprayen har använts som bevismaterial i en rättegång.

– Rånarna ogillar verkligen att de kan kopplas till en tid och plats för brottet, kommenterar Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk handel.

Han berättar att liknande spraysystem har använts i ett antal guldbutiker i Sverige.

– Det har varit vissa problem med att få systemen att fungera rent tekniskt, men effekten har varit bra, berättar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.