Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ränteavdragen blir kvar 2017 och troligen även 2018

Foto: Fredrik Sandberg/TT

UPPSALA. Det blir ingen förändring av ränteavdragen 2017. Regeringen aviserar inte i höstbudgeten inte heller någon sänkning under valåret 2018. Det beskedet ger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN. Därmed avvisar hon krav från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, flera borgerliga partier och starka S-distrikt på en avtrappning av den statliga lånerabatten.

Vissa större skatteförändringar som berör privatpersoners ekonomi gäller 2018 aviseras redan i höstens budget. Till exempel vill de rödgröna partierna att 40.000 fler löntagare betala statlig inkomstskatt på 20 procent utöver kommunalskatt.

Men ingenting står i höstbudgeten om någon förändring av ränteavdragen. En sådan avisering skulle senast kunna komma i vårbudgeten i april nästa år. Då krävs dock till exempel att de samtal som de fyra borgerliga partierna inlett skulle leda till en enighet i frågan.

– Jag är naturligtvis beredd att diskutera ränteavdragen med andra partier. Här är det viktigt att följa utvecklingen på bostadsmarknaden också, säger Magdalena Andersson.

Men är du beredd att ta något initiativ som finansminister för att få en bred enighet?

– Vi kommer att se om det finns några öppningar att diskutera detta, så är vi beredda att diskutera det.

Finansministern har tidigare sagt att hon tycker att de borgerliga gick miste om ett gyllene tillfälle att minska ränteavdragen när fastighetsskatten ersattes med en kommunal fastighetsavgift 2009. Men även inom Socialdemokraterna rörelsen fick starka röster för att en nedtrappning av ränteavdragen, som framför allt drabbar stora låntagare i storstadsområden, borde ske. Det anser bland andra de två största S-distrikten Skåne och Stockholms stad samt ungdomsförbundet SSU.

 

Om man ska göra en förändring tycker jag att man ska göra det med ett brett parlamentariskt underlag och i varsam takt. 

 

– Om man ska göra en förändring tycker jag att man ska göra det med ett brett parlamentariskt underlag och i varsam takt. Men vi får avvakta utvecklingen och se vad som händer med bopriserna, säger Magdalena Andersson.

Det som också ligger i korten är Socialdemokraternas egen partikongress i april nästa år. Där frågan om ränteavdragen, som enligt statliga Konjunkturinstitutet kostar statskassan omkring 20 miljarder kronor per år, komma att debatteras. 

Socialdemokraterna enades med Folkpartiet om att ränteavdraget skulle ligga på samma nivå som skatten på kapital, 30 procent, i den stora skattereform som trädde i kraft 1990.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.