Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rappakalja inspirerar provkonstruktör

Other: Foto: Umeå univeristet

Rappakalja och wordfeud fungerar som bra inspiration när man ska skriva frågor till högskoleprovets orddel. Det tycker provkonstruktören Maria Johansson.

På Umeå universitet arbetar 14 personer året om med att konstruera de kluriga frågorna till alla högskleprovets delar, utom den engelska som görs av en arbetsgrupp i Göteborg.

De anställda i arbetsgrupperna har olika bakgrund, några är före detta lärare i matematik, någon har arbetat som socionom och nyligen rekryterades en journalist.

Maria Johansson har bland annat varit lärare i svenska. Hon gjorde själv aldrig högskoleprovet för att komma in i de akademiska korridorerna men har de fem senaste åren jobbat med att göra frågorna till provets ord- och meningskompletteringsdel.

– Arbetsdagarna ser ganska olika ut. Vi jobbar mycket med granskning, korrekturläsning och med att analysera vilka frågor som ska användas, säger hon.

När frågorna är klara granskas de också nationellt av en extern expertgrupp.

Maria Johansson får inspiration till orddelen genom svåra ord som hon hör och läser. Hon får också tips av kolleger och håller kreativiteten flödande genom att spela spel som rappakalja och wordfeud.

– Det svåraste är att komma på felaktiga alternativ som låter trovärdiga och rappakalja handlar ju just om det. Jag kan också lyssna på andra och om jag hör någon använda ett ord fel när jag exempelvis åker buss så lägger jag det på minnet, säger hon.

Högskoleprovet har funnits sedan 1977 och Maria Johansson försöker att inte använda ord som tidigare har varit med.

– Det brukar inte vara några problem med substantiv och adjektiv. Verb är däremot svårare, säger hon.

När det gäller meningskompletteringsdelen så hämtar Maria Johansson texterna ur tidningar och böcker.

– I perioder läser jag väldigt mycket och jag har en stor trave magasin och böcker på mitt kontor, säger hon.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är så kreativt och att man arbetar i en akademisk miljö. Det är också kul att producera något som över 100 000 personer tar del av varje år.

Processen från fråga till prov tar varje år ungefär två år. Det gäller därför för konstruktörerna att arbeta med ämnen som är tidlösa. Andra utmaningar handlar om att hitta frågor som ligger på samma svårighetsnivå som året innan och att inte gynna något viss ålder eller visst kön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.