Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rapport-oljejattar-branner-miljarder-pa-att-sinka-klimatsatsningar/

Ekonomi

Rapport: Oljejättar bränner miljarder på att sinka klimatsatsningar

Foto: Magnus Hallgren

De stora oljebolagen spenderar miljardbelopp på att fördröja, kontrollera eller hindra klimatsatsningar, visar en ny rapport.

Rätta artikel

Det är den ideella organisationen Influence Map som publicerat rapporten där oljebolagen BP, Shell, ExxonMobil, Chevron och Total hamnar under lupp.

I rapporten tittar man på de satsningar som gjorts på missledande varumärkesstrategier och lobbying kopplade till klimatet sedan 2015 års klimatavtal i Paris. Totalt rör det sig om runt en miljard dollar – motsvarande drygt 9,2 miljarder svenska kronor – som de granskade oljebolagen lagt på att sinka satsningar som syftar till att bromsa den globala uppvärmningen.

Enligt rapporten använder sig bolagen i allt högre grad av sociala medier för att driva en dagordning som försvagar och motsätter sig lagstiftningar på området. I upptakten till förra årets mellanårsval i USA satsade oljejättarna motsvarande 18,5 miljoner kronor på riktade Facebook- och Instagram-annonser som lyfte fram fördelarna med ökad produktion av fossila bränslen, enligt rapporten.

Ett annat fall som lyfts fram är bolaget BP som donerade drygt 120 miljoner kronor till en kampanj som bidrog till att stoppa införandet av en kolskatt i Washington, varav 9,2 miljoner lades på annonser i sociala medier. Även bolaget Chevron stödde kampanjen mot kolskatten.

I samband med Parisavtalet så gick de stora oljebolagen ut med att de stödde ett införande av utsläppsrätter och drog igång ett gemensamt initiativ för att främja insatser för klimatet. I rapporten kritiseras bolagen i stället för att sprida missvisande information och för att samtidigt öka investeringarna i olje- och gasutvinning.

Shell och Chevron har kritiserat rapportens slutsatser och båda bolagen hävdar att de jobbar för att utveckla renare energi, skriver Guardian.

”Vi ber inte om ursäkt för att vi samtalar med beslutsfattare och tillsynsmyndigheter runt om i världen för att göra vår röst hörd i viktiga frågor som klimatförändringar och hur man hanterar det”, skriver Shell i ett uttalande.

Fakta i frågan: Går det svenska klimatarbetet åt rätt håll?