Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rapport: Regnskogsskövling hotar Afrika

En hjord av afrikanska skogselefanter i Centralafrikanska republiken.
En hjord av afrikanska skogselefanter i Centralafrikanska republiken. Foto: Science Photo Library/TT

Centrala Afrika hotar att bli nästa område för brutal regnskogsskövling, varnar en ny rapport från en brittisk miljöorganisation. De senaste fem åren har 500 kvadratkilometer avverkats illegalt, och licenser till utländska bolag öppnar nu för betydligt större ytor.

Det sista mer eller mindre orörda tropiska regnskogsområdet kan stå på tröskeln till att börja huggas ner, enligt en ny rapport från den brittiska människorätts- och miljörättsorganisationen Earthsight.

Hittills har världens regnskogsskövling koncentrerats till tillväxtländer i Sydostasien och Sydamerika, framför allt Indonesien, Malaysia och Brasilien.

Länderna i centrala Afrika är så fattiga och har så bristande infrastruktur att avverkning i större skala inte varit lönsam, knappt ens möjlig.

Det har å ena sidan inneburit att skogen där till stora delar bevarats intakt. Å andra sidan har en ekonomisk resurs som skulle kunna generera stora intäkter inte utnyttjats.

Detta kan nu vara på väg att ändras.

Sannolikheten för att bland annat oljepalms- och timmerbolag vill satsa på Kongobäckenet, världens näst största tropiska regnskogsområde efter Amazonas, ökar eftersom möjligheten att ta ner skog – åtminstone legalt – minskar i Sydostasien och Sydamerika.

I Indonesien står exempelvis president Joko Widodo i begrepp att förverkliga ett två år gammalt löfte om att inte ge några nya tillstånd till oljepalmsodling.

Rapporten från Earthsight visar att avverkningen i de centralafrikanska länderna de senaste åren har skett i en större skala än vad som varit känt. Den visar också att flera bolag fått generösa licenser för att bedriva industriellt jordbruk, vilket i det här fallet framför allt betyder att anlägga oljepalms- och gummiplantager.

Den största koncessionen omfattar en zon en och en halv gång så stor som Gotland i republiken Kongo. Zonen ligger i en del av regnskogen som är rik på gorillor och schimpanser.

Republiken Kongo är tack vare oljeintäkter betydligt mindre fattigt än sin stora granne Demokratiska republiken Kongo och har en statsapparat som inte är dysfunktionell.

Icke desto mindre hävdar rapporten att skumraskuppgörelser om markupplåtelser träffats mellan regeringen och bolag som i vissa fall blivit ökända för människorättsbrott.

Sedan en av cheferna för bolaget Lexus Agric lagt upp en Facebookbild på en gigantisk nyavverkad stock i urskogen varnade landets högsta jordbrukstjänsteman Simon Dieudonné Savou bolaget för att öppet skryta om sådana ”sekundära aktiviteter”, berättar Earthsight.

Enligt rapporten har 500 kvadratkilometer regnskog avverkats illegalt i centrala Afrika de senaste fem åren. De licenser som beviljats innebär att ytterligare 8.400 skogrika kvadratkilometer, en yta motsvarande Örebro län, riskerar att skövlas.

Förutom Republiken Kongo har även Gabon, Kamerun, Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo gett tillstånd till exploatering i hittills orörda områden.

De senaste årens nedgång i priset på palmolja och gummi har tyglat farten i exploateringen. Bristen på vägar och annan infrastruktur gör att priserna måste vara höga för att investeringar i Centralafrika ska bli lönsamma.

Men respiten är bara tillfällig, varnar Sam Lawson, chef för Earthsight.

– Efterfrågan på råvaror fortsätter att växa i Kina, och den tillgängliga marken i de traditionella produktionsområdena minskar, säger Lawson i en intervju med miljönyhetssajten Mongabay.

De multinationella jordbruksbolagens verksamhet brukar regelbundet nagelfaras av miljö- och konsumentorganisationer, men Earthsights granskning visar att många av de företag som fått licenser i Kongobäckenet inte vanligen ägnar sig åt jordbruk.

Andra undviker insyn genom grumliga juridiska konstruktioner med skalbolag.

I Kamerun avverkar ett företag med namnet Greenfil skog för att ge plats åt oljepalmer i en takt som hör till de högsta i hela regionen. Greenfil ägs av en av Kameruns rikaste personer, livsmedelsmiljardären Nana Bouba. Palmoljan ska användas i Boubas tvålfabriker.

Efter några års stiltje började det malaysiskägda företaget Atama Plantation under senare delen av 2016 och början av 2017 avverka kongolesiska gorillaskogar i en hastighet av 25 fotbollsplaner per dygn, visade satellitbilder. I februari 2017 reagerade regeringen i Brazzaville och krävde ett stopp för den illegala skövlingen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.