Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rapport-sa-paverkar-svenska-banker-avskogningen-av-amazonas/

EKONOMI

Rapport: Så påverkar svenska banker avskogningen av Amazonas

Sju av Sveriges största banker har betydande ekonomiska intressen i företag som producerar, distribuerar och säljer soja och nötkött - de främsta drivkrafterna bakom avskogningen i de brasilianska regionerna Amazonas och Cerradon.
Foto: Lotta Härdelin

De sju största bankerna i Sverige har finansiella kopplingar till 27 av de 61 företag som bedöms ha stor risk att bidra till skövling av regnskogar.

– Vi tycker bankerna ska kräva att företagen sätter upp handlingsplaner som säkerställer att man inte bidrar till avskogningen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.