Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rapport: Svenska bolag bidrar till folkrättsbrott

Marockos kung Mohammed VI, till höger, under ett besök i det ockuperade Västsahara år 2015. Enligt en ny rapport bidrar svenska bolag till folkrättsbrott i området. Arkivbild.
Marockos kung Mohammed VI, till höger, under ett besök i det ockuperade Västsahara år 2015. Enligt en ny rapport bidrar svenska bolag till folkrättsbrott i området. Arkivbild. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP

Svenska bolag och flera AP-fonder bidrar till folkrättsbrott i det av Marocko ockuperade Västsahara, hävdar en rapport av Emmaus Stockholm och Western Sahara Resource Watch.

Under flera år har svenska bolag bedrivit verksamhet i Västsahara. Enligt en dom från EU-domstolen från i december förra året måste bolag få det västsahariska folkets samtycke för att få agera inom ramen för handelsavtal i landet. Trots det har fyra svenska företag fortsatt med sin verksamhet på det ockuperade territoriet, visar rapporten.

Läs mer: Sverige erkänner inte Västsahara

Bland bolagen finns det börsnoterade företag Atlas Copco som levererar borrutrustning till ett marockanskt företag som utvinner fosfatsten i en gruva i Västsahara som säljs vidare till Marocko. Dessutom säljer ett svenskt turistbolag surfresor till området och olika familjer från Göteborg bedriver också fiskeriverksamhet i Västsahara. Det fjärde svenska bolaget är rederiet Wisby Tankers som med tre fartyg levererar petroleumprodukter.

– De transporterar in i princip alla petroleumprodukter som kommer till det ockuperade området och förser militären, bosättarna och industrin med energi så att ockupationen kan fortsätta, säger Erik Hagen, styrelseledamot i Western Sahara Resource Watch, en av rapportförfattarna.

Första, andra, fjärde och sjunde AP-fonden har totalt 11,5 miljarder kronor investerat i både svenska och utländska företag som bedriver verksamhet i Västsahara, enligt rapporten.

– Rapporten visar att svenska företag medvetet bidragit till folkrättsbrott under så många år med sin handel där. Det är väldigt allvarligt och vi anser att svenska regeringen måste agera, säger Anna Hakami, informationsansvarig på Emmaus Stockholm.

Läs mer: Biståndsorganisation: Pensionspengar går till Västsahara

Norge, Danmark och Nederländerna avråder sina bolag från att det är olagligt att bedriva verksamhet i Västsahara på grund av folkrätten. Det menar Anna Hakami att även svenska regeringen borde göra.

– I framtiden skulle företagsnärvaron kunna öka. Det sätter svenska företag i en EU-rättslig risk eftersom de riskerar att begå folkrättsbrott genom att verka i Västsahara, säger Anna Hakami. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.