Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rapport-svenska-foretag-forlorar-miljarder-pa-piratkopior/

Ekonomi

Rapport: Svenska företag förlorar miljarder på piratkopior

Fordon, elektronik, lyxmärken och kläder kopieras. Nu har det kartlagts hur det internationella fenomenet drabbar svenska företag. Foto: Magnus Falkehed

Piratkopiering kostar svenska företag miljarder när konsumenter köper fejkade varor i god tro. Det visar en ny rapport från OECD som kartlagt fenomenet. 

Dessutom kommer hälso- och säkerhetsrisker med produkterna som ofta hamnar i svenska hem, varnar Patent- och Registreringsverket.

Rätta artikel

Piratkopieringen av svenska produkter kostar företag i Sverige mer än 17 miljarder årligen, visar en ny rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. 

De mest utsatta produkterna är tillbehör eller reservdelar till motorfordon och industriell utrustning. De kategorierna kopieras olovligen till ett värde av över två miljarder dollar årligen, räknat utifrån beslag hos världens tullmyndigheter. 

Andra kategorier som förekommer i OECD:s kartläggning är mer vardagliga saker som hushållsapparater, elektronik- och telekomprodukter, kläder eller klockor och smycken.  

– Det är alarmerande, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på Patent- och Registreringsverket (PRV) som beställt rapporten. 

Den otillåtna kopieringen förekommer främst i Kina, Hongkong, Singapore och Turkiet. OECD uppskattar att det, utöver företagens förluster, också kostar den svenska staten omkring sju miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter varje år. 

Utöver det räknar man också till tusentals jobbtillfällen som går förlorade när svenska konsumenter, medvetet och omedvetet, handlar falska kopior stämplade med ”made in Sweden”. 

– Det finns anledning att misstänka, utifrån vad vi hör från polisen och Europol, att det ligger organiserad verksamhet bakom det här. Det låter ju också rimligt, om du ska få avsättning för en hel container med saker måste du ha någon sorts logistik och någon form av kapital för att investera i det här från början, säger Peter Hedin. 

Produkterna skeppas dels i partier, exempelvis i container, till Sverige förklarar han. Men mycket går också via brev eller paket från den kraftigt växande e-handlen. 

Kinahandeln, med stora aktörer som Wish och Alibaba, har tidigare kritiserats av bland annat Elsäkerhetsverket för att sälja otestade och farliga elektronikprodukter till Sverige. 

Piratkopiering förekommer även där, enligt Peter Hedin, men merparten av kopiorna som säljs över internet kommer från mindre sajter och annonser i sociala medier. 

– Alla de här e-plattformarna för handel med varor är drabbade av kopiering. Men man ska veta att de flesta av de stora lägger ner rätt mycket tid och resurser för att komma tillrätta med det, säger han. 

Peter Hedin varnar också för hälso- och säkerhetsriskerna som kommer med kopiorna.

– I snitt är det 50 procent av alla som köper piratkopior som inte vet om att de köper kopior. Det är eländigt av två skäl. Det ena är att köparen blir lurad, det andra är att det faktiskt kan vara farligt. 

– Om du köper till exempel en laddare eller hudkräm som inte alls är testad kan det innebära ganska allvarliga problem, säger han.