Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ras på Tokyobörsen

Tokyobörsen föll kraftigt under tisdagen. Handlarna flydde till säkrare investeringar. När börsen stängde hade kurserna rasat med över fem procent.

En starkare japansk valuta bidrog till fallet, och USA-dollarn handlades till den lägsta nivån mot yenen sedan november 2014. Avkastningen på japanska, tioåriga statsobligationer föll för första gången till 0 procent. Finansaktier, som Mitsubishi UFJ, hörde till förlorarna. Den starkare yenen bidrog också till att sänka många av de stora exportbolagen.

Nikkei 225-index stängde 5,4 procent ner medan det bredare Topixindexet rasade med 5,5 procent.

Bakom nedgången i Tokyo ligger också ökad osäkerhet om USA kommer att höja styrräntor ytterligare. På onsdag ska den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen lägga fram sina prognoser för 2016. Hon väntas dock inte avslöja någon tidsplan för kommande räntehöjningar.

– Investerarna är i ökande grad oroliga för den amerikanska ekonomin, och de oroar sig för att en stark yen kommer att tära på de japanska exportbolagens intäkter, säger Yoshinori Shigemi, marknadsstrateg vid JPMorgan Asset Management.

I går rasade även Europabörserna. Grekiska finansaktier hörde till dem som tog mest stryk, i snitt sjönk de över 20 procent. Samtidigt föll Atenbörsen till den lägsta nivån sedan 1991. Oljepriserna sjönk också, men repade sig något i den tidiga tisdagshandeln i Asien.

USA-börserna gick ner mer måttligt på måndagen, men teknikakter fortsatte fallet från i fredags och finansaktier, som Goldman Sachs och Visa, drogs nedåt av bankoron i Europa.

Deutsche Bank och Commerzbank hörde till de europeiska finansaktier som sjönk kraftigt på måndagen. Samtidigt sköt lånekostnaderna i höjden i Spanien, Italien och Portugal medan guldpriset nådde sin högsta nivå sedan juni, och i tisdagshandeln ökade priset på ädelmetallen ytterligare 1,5 procent.

Även i Australien, Nya Zeeland, Indonesien och Filippinerna sjönk börserna, men mer måttligt än i Japan. I Shanghai, Hongkong, Taiwan, Singapore och Seoul är börserna helgstängda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.