Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rätt rekrytering skapar jämlikhet i styrelserna

Karin Wallin och Eva Andersson Jensen driver en rekryteringsfirma i Göteborg.
Karin Wallin och Eva Andersson Jensen driver en rekryteringsfirma i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

Den låga andelen kvinnor i Sveriges bolagsstyrelser beror på att rekryteringen sköts på fel sätt. Det anser anställningsproffsen Karin Wallin och Eva Andersson Jensen. ”Om man rekryterar genom att enbart fiska i sina egna vatten blir det en sned könsfördelning”, säger de.

I måndagens DN avslöjade finansminister Anders Borg att han öppnar upp för en lag som tvingar fram fler kvinnor i näringslivet. Han sa också att han tycker att det är ett ”stort problem” att det går så långsamt att öka den kvinnliga representationen.

Karin Wallin och Eva Andersson Jensen har arbetat med rekrytering sedan mitten av 90-talet. Nu driver de firman Maquire med verksamhet i Göteborg och Stockholm som rekryterar personer till ledande positioner i företag och bolagsstyrelser. De är varken för eller emot kvotering men tror att könsfördelningen skulle bli betydligt jämnare om tillsättningarna av styrelseledamöter i bolagen var mindre slutna.

– Av tradition väljer man någon som finns i det egna nätverket, säger Karin Wallin.

Hon tror att företagen skulle vinna på att ha en öppen process och genom att låta kandidater till en viktig post konkurrensutsättas på samma sätt som när man rekryterar personer till andra funktioner inom företaget.

– När vi gör rekryteringar utgår vi från en ordentlig och genomarbetad kravprofil och är extremt noga med att inte runda några hörn. Vi funderar inte på något annat än kompetens, erfarenhet och personlighet och vid våra senaste 300 rekryteringar har 40 procent av jobbet gått till kvinnor, säger Eva Andersson Jensen.

Hon förklarar att det i öppna processer är fler män än kvinnor som söker de tunga posterna men att kvinnorna i många fall är mer kvalificerade. Eva Andersson Jensen upplever inte något motstånd från företagen när det gäller att anställa kvinnor. Det är snarare rekryteringsprocessen som i många fall är förlegad och dessutom finns ingen vilja att förnya sig.

– Att leta utanför de egna nätverken är att gå utanför sin komfortzon.

Finns det någon fara med ojämn könsfördelning i ledningsgrupper?

– Om alla som sitter i styrelsen är rekryterade på rätt sätt och uppfyller kraven för det arbete de ska utföra ser vi inga problem, säger Eva Andersson Jensen som menar att problemet är att det sällan ser ut så.

Anders Borg öppnar för kvotering. Tycker ni att det är en bra idé?

– Vi är varken för eller emot kvotering. Men vi upplever att kvinnor inte vill bli inkvoterade i styrelser. De vill sitta där för de bäst lämpade personerna att göra jobbet. Om man rekryterade på rätt sätt och lät alla som var kvalificerade för jobbet söka tjänsten skulle det automatiskt bli ungefär hälften kvinnor i styrelserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.