Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rätt till sjukpeng för prostituerade

Prostituerade ska ha lika stor möjlighet som andra inkomsttagare att få sjukpeng. Det anser Försäkringskassan som nu vill förtydliga sina regler.

– Vi gör inga moraliska aspekter, lagstiftarna har sagt att de prostituerade inte gör något olagligt och därför ska de, om de har en taxerad inkomst, bedömas som vilken person som helst, säger Joakim Jarnryd som är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Prostituerade tillhör dock inte Försäkringskassans vanligaste kunder. Bara ett fåtal personer som säljer sex har hittills sökt sjukpenning, men däremot finns en risk att handläggarna gör olika bedömningar. Därför vill nu Försäkringskassan förtydliga reglerna.

– Prostituerade med F-skatt ska ha rätt att söka både sjukpenning och föräldrapenning, säger Joakim Jarnryd.

Det är dock en snårig väg för de prostituerade att vandra. En person som uppger att hon eller han ska sälja sex får enligt Skatteverket ingen F-skatt och kan därmed inte betala skatt. Anledningen är att sexköp är olagligt och att det därför inte borde finnas några kunder.

Däremot kan en prostituerad lura till sig F-skatt genom att ge sken av att hon eller han ska ha en helt annan verksamhet.

– Då har det trots allt blivit en skattepliktig inkomst och de får betala skatt som vem som helst, säger Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på Skatteverket.

Att ha sex som inkomstkälla

Sedan 1999 är det olagligt att köpa sex i Sverige. Att sälja sex är däremot lagligt.
En prostituerad som uppger att hon eller han kommer ha sex som sin inkomstkälla får ingen F-skatt. Däremot har Skatteverket ingen möjlighet att dra in F-skatten om det visar sig att en person i slutändan ändå säljer sex.
Att sälja sex blir då en skattepliktig verksamhet.
Skatteverket har haft kontakt med ett tiotal personer som säljer sex och skattar för det.
Om man säljer sex och betalar skatt finns också möjlighet att söka sjukpenning och föräldrapenning.
Försäkringskassan har under de senaste åren haft ett fåtal sådana ärenden på sitt bord.
Källa: Skatteverket och Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.