Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Reaktorer på Ringhals stängs tidigare

Foto: Björn Larsson Roswall/TT

Vattenfall planerar att stänga Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020 mot tidigare 2025.

Vd Magnus Hall svarade på presskonferensen att det fanns flera skäl till varför just Ringhals 1 och 2 har valts för stängning.

– De är de äldsta och minsta reaktorerna och har det minsta värdet för oss, sade han.

De båda reaktorerna går också med förlust, även om Hall inte vill säga med hur mycket.

Vattenfall äger ungefär 70 procent av Ringhals. Resten ägs av E.ON. Enligt Magnus Hall finns ett avtal mellan ägarna om att de ska vara eniga vid stora beslut.

– Så om E.ON säger nej så kan vi inte stänga dem, sade Hall och underströk att det slutliga beskedet ska fattas av Ringhals styrelse.

Ett av skälen bakom den föreslagna stängningen av Ringhalls 1 och 2 är den särskilda skatt som lagts på kärnkraften.

– Utan skatten hade vi inte fattat det beslutet, sade Hall.

Orsaken till den tidigare stängningen är att elpriserna faller och produktionskostnaderna ökar.

”Tyvärr ser vi hur marknadsförutsättningarna med låga elpriser består under kommande år. Samtidigt ser vi att produktionskostnaderna ökar”, skriver Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Business Area Generation, i ett pressmeddelande.

Beslutet om att stänga Ringhals 1 och 2 tidigare än planerat måste även gå till delägaren i reaktorerna, tyska Eon, som äger nästan 30 procent.

– Det här är ett beslut som fattats i Vattenfalls styrelse och nu vill vi se att Vattenfall tar upp detta i Ringhals styrelse där vi sitter med, säger Roger Strandahl, kommunikationschef vid Eon, som vill se en omgående snabb behandling.

– Samtidigt kan man konstatera att marknaden för samtliga produktionsslag är pressad och för kärnkraften tillkommer straffskatten på kärnkraft. Och det politiska systemet har signalerat ytterligare höjningar av skatterna.

Vad skulle detta betyda för er verksamhet?

– Det är för tidigt att säga. Vi har precis fått till oss detta. Men det är ingen hemlighet att vi ser läget på elmarknaden som väldigt ansträngt, säger Roger Strandahl.

Svenskt Näringslivs energiexpert Maria Sunér Fleming ser allvarligt på nyheten.

– Ett allvarligt läge för elförsörjningen, säger hon.

Sedan tidigare har även Oskarshamns ägare flaggat för att stänga en reaktor.

– Med tre reaktorer borta kan Sydsverige hamna i ett allvarligt läge, speciellt kalla vinterdagar, säger hon.

Grunden är helt politisk. Att Vattenfall ur ett ekonomiskt perspektiv stänger är logiskt, enligt Maria Sunér Fleming.

– Regeringen har höjt effektskatten på kärnkraftsel och med den andra handeln subventionerat annan kraft. Det har drivit in produktion som inte behövts vilket pressat ner priserna, säger hon

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.