Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Reformer för miljarder väntas

Alliansregeringen planerar reformer för 15 till 20 miljarder i år och 2013, tror flera bankekonomer TT talat med. Men minoritetsläget i riksdagen kan göra att det blir betydligt mindre än så.

Med en knapp vecka kvar till att Anders Borg (M) presenterar regeringens ekonomiska vårproposition spekuleras det nu på många håll om innehållet. SEB:s ekonomer tror det kan bli tal om nya reformer för fem miljarder kronor redan i tilläggsbudgeten för i år, och att detta följs av satsningar för ytterligare 15 miljarder i höstbudgeten.

Nordeas prognos är något mer återhållsam om årets reformutrymme, mot bakgrund av risken för underskott i statsfinanserna. Men för 2013 ser de också 15 miljarder som ett huvudspår.

På regeringens lista över reformambitioner från valet 2010 är några tunga poster kvar, som sänkt skatt för pensionärer, sänkt statlig inkomstskatt och ett femte jobbskatteavdrag. Bara dessa tre kostar cirka 18 miljarder kronor.

Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet (KI), tror att regeringen förhåller sig avvaktande så länge det går och först i sommar börjar ringa in reformutrymmet för 2013.

– Det kan ju hända saker ända fram till i höst och därför tror jag inte regeringen vill binda upp sig redan nu.

I sin senaste prognos räknar KI med att regeringen i höstbudgeten beslutar om reformer för åtta miljarder kronor.

Enligt Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, håller utrymmet att reformera på att byggas upp. Skatteintäkter följer med tillväxten uppåt och utgifterna är relativt stabila.

– Men problemet är inte ekonomiskt. Det är mer politiskt, säger hon.

Alliansregeringen är sedan valet 2010 i minoritet i riksdagen och alla reformbeslut förutsätter stöd av en majoritet, något som just nu saknas för exempelvis ett femte jobbskatteavdrag.

– Det är ett ganska svårt läge för den sittande regeringen. Hur mycket vågar de lägga fram utan att riskera att tappa ansiktet inför kommande val? frågar sig Hermansson.

Handelsbankens chefekonom Jan Häggström räknar med att opinionsläget i sin tur kan pressa regeringen att redan i vår lägga fram nya reformförslag.

– Det är ett taktiskt övervägande de måste göra, säger han.

Men han vill inte spekulera i hur mycket det kan röra sig om.

Vårproposition och höstbudget

När regeringen överlämnar den ekonomiska vårpropositionen till riksdagen den 16 april inleds riksdagens arbete med statens budget.

I vårpropositionen redovisar regeringen sin bedömning av det ekonomiska läget och blickar framåt för de kommande åren.

På hösten lämnar regeringen sin budgetproposition med utgiftsramar och riktlinjer för den ekonomiska politiken. I den finns normalt de skarpa förslagen.

Källa: Riksdagen (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.