Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-agerade-for-nynas-gentemot-usa/

Ekonomi

Regeringen agerade för Nynas gentemot USA

Oljehamnen i Nynäshamn, där Nynas har sitt säte. Arkivbild.
Oljehamnen i Nynäshamn, där Nynas har sitt säte. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter förändringar i ägarstrukturen i oljebolaget Nynas hävde myndigheter i USA i maj de sanktioner som införts mot bolaget.

Nu visar mejl som Dagens industri (Di) tagit del av att den svenska regeringen hade ett finger med i spelet.

TT Text

Mejlväxling mellan näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Lisa Palluconi, biträdande direktör på avdelningen för sanktioner på USA:s finansdepartement, avslöjar den svenska regeringens inblandning.

När Baylan fått veta att sanktionerna hävs skriver han i ett mejl i mitten av maj och tackar ”återigen” Palluconi för beslutet.

”Kära Lisa. Tack så mycket för de här positiva nyheterna. Återigen, låt mig överräcka den svenska regeringens tacksamhet för den här frågan som är av stor betydelse för Sverige och speciellt för Nynas AB”, skriver han.

Det som öppnade för hävandet av sanktionerna var att venezuelanska PDVSA minskade sin ägarandel i Nynas till 15 procent.

Di har bett om en intervju med näringsministern, men utan svar. Den amerikanska myndigheten avstår från att kommentera.

Enligt Baylans pressekreterare har regeringen både från Stockholm och via ambassaden i Washington bland annat förmedlat kontakter med amerikanska myndigheter.

”Regeringen har även, i bilaterala samtal med amerikanska myndigheter, lyft vilka konsekvenser en eventuell nedstängning skulle innebära för svenska jobb och för svensk industri”, skriver pressekreteraren till Di.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt