Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 22:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-faller-pa-eget-grepp-om-solel/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen faller på eget grepp om solel

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har infört skatt på solel för sjukhus, skolor och bostadsrättsföreningar. Men en statlig utredning, beställd av finansdepartementet, visar att det kanske inte behövs.

I budgetpropositionen i början av december lade regeringen fram en skatt på solel för alla större byggnader: sjukhus, skolor, bostadsrättsföreningar. Drygt 29 öre per kilowattimme ska fastighetsägare som har installerat mer än 255 kilowatt solel betala från och med 1 juli i år.

Bakgrunden var att om de större fastighetsägarna skulle slippa betala skatt på solel – vilket villaägarna gör – kunde EU räkna det som otillbörligt statligt stöd. Johan Öhnell, ordförande för solcellsbolaget Solkompaniet och initiativtagare till nätverket Solelkommissionen, uttrycker det så här:

– Om de stora fastighetsägarna skulle slippa betala energiskatt på solel hävdade Finansdepartementet att Sverige skulle riskera att bli anmälda till EU.

Tidigare har all solel som används för att täcka egen förbrukning varit undantagen från energiskatt. Regeringen kompenserade införandet av solskatten genom att höja bidraget till dem som installerade solel.

– Men fastighetsägare vill inte ha investeringsstöd. De vill bara slippa betala skatt på kilowattimmar de inte köper. Om man sparar på inköp av el från kraftbolag genom att isolera väggar, byta fönster och lägga nytt tak behöver man inte betala för den el man inte köper. Men i det här fallet ska de på något sätt mäta den solel de själva producerar och använder och sedan betala skatt för den, säger Johan Öhnell.

Nu kan regeringen falla på eget grepp. Enligt en statlig utredning, tillsatt av finansdepartementet, så kan Sverige behålla den skatterabatt på el som de elintensiva storföretagen får utan att bryta mot EU:s krav. De betalar 0,5 öre per kilowattimme, i stället för 29,4 öre. En skatterabatt som motsvarar 14 miljarder kronor per år.

– Man kan undra varför inte regeringen har använt den här utredningen även på solel, säger Johan Öhnell, som skickat ett brev om saken till finansdepartementet.

Utredningen kom i oktober, före budgetpropositionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.