Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen föreslår femte jobbskatteavdrag

Nu sänks skatten ännu en gång. Ett femte jobbskatteavdrag ingår i budgeten som presenteras på onsdag.

Som väntat ingår ett paket av skattesänkningar i mandatperiodens sista budget. På en pressträff på måndagförmiddagen berättade de fyra allianspartiledarna att ett femte jobbskatteavdrag kommer att genomföras. Dessutom höjs brytpunkten för statlig skatt.
Totalt kostar skattesänkningarna 15 miljarder kronor. Det femte jobbskatteavdraget är det sista större vallöftet från 2010 som återstår att genomföra.

– Vi sa till svenska folket att det ska löna sig bättre att arbeta, det ska bli mer kvar i plånboken, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tillsammans med de skattesänkningar för pensionärer som redan presenterats blir det i budgeten skattesänkningar på totalt 17,5 miljarder kronor.

På pressträffen förklarade statsministern att en svag konjunktur är orsaken till att skatten sänks just nu. Jobbskatteavdraget bidrar till att få fler i arbete, menar Reinfeldt. Enligt regeringens beräkningar ska det femte jobbskatteavdraget ge 13 000 nya jobb.

– De flesta bedömare är ense om att det här är den kanske mest jobbskapande åtgärden, säger Fredrik Reinfeldt.

Oppositionen, liksom många framstående ekonomer, är kritisk till det femte jobbskatteavdraget. Kritikerna menar att skattesänkningarna urholkar välfärden. Socialminister Göran Hägglund menar att Sverige även i fortsättningen kommer att ha en välfärd av hög kvalitet.

– Vi kan konstatera i Sverige att vi är duktiga på sjukvård och hälsovård, vi satsar mer pengar än nästan alla andra länder, säger socialminister Göran Hägglund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.