Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-foreslar-kreditgarantier-till-flyg-och-sjofart/

EKONOMI

Regeringen föreslår kreditgarantier till flyg och sjöfart

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vid en presskonferens på tisdagen. Staten erbjuder flygbranschen kreditgarantier på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder riktas till SAS.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth vid en presskonferens på tisdagen. Staten erbjuder flygbranschen kreditgarantier på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder riktas till SAS. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen presenterade på tisdagen förslag för att stötta flyg och sjöfarten. Båda branscher har drabbats hårt ekonomiskt av minskat resande under det pågående virusutbrottet. Flygföretagen får möjlighet till kreditgarantier på totalt fem miljarder.

– Vi går från generella insatser till specifika insatser, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en presskonferens.

Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och innebär sammanlagt högst fem miljarder i kreditgarantier till flygbranschen. 1,5 av dessa riktas till SAS. Samtidigt går den danska staten, som också är delägare i SAS, in med ett liknande belopp.

– SAS är viktiga för att tillgodose samhällets grundläggande behov av flyinfrastruktur både i Sverige och i Danmark, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff på tisdagen.

SAS meddelade i söndags att man permitterar 10.000 anställda till följd av minskat resande under utbrottet av det nya coronaviruset. Permitteringarna uppges motsvara 90 procent av företagets anställda.

– Det här är också ett viktigt besked för tusentals anställda inom flyget och inom sjöfarten, säger Tomas Eneroth.

Vinstuttag eller bonuskrav för ledande befattningshavare i företaget kommer inte att tillåtas

Ett 20-tal flygföretag med huvuddelen av sin verksamhet i Sverige får ta del av resterande miljarder, efter ansökan till och prövning av Riksgälden.

– Det gäller för företag som bedriver reguljär linjetrafik, men också företag som driver till exempel ambulansflyg eller helikopterflyg, säger Tomas Eneroth.

Utgångspunkten för garantin är att den endast kan erhållas med ett avtalat krav om att pengarna inte får användas till annat än vad som är nödvändigt för att undvika konkurs.

– Till exempel kommer vinstuttag eller bonuskrav för ledande befattningshavare i företaget inte att tillåtas, säger Tomas Eneroth.

Förslaget innebär även ett liknande statligt stöttande av sjöfarten, men också andra företag. Exportkreditnämndens garantiram föreslås utökas med 50 miljarder kronor. Ökningen innebär att kreditgarantiramen är i samma nivå som under finanskrisen.

– För ett litet land som Sverige så är både sjöfarten och flyget viktigt, säger Tomas Eneroth.

Läs mer: Sjöfarten kräver statligt stöd

Jacob Wallenberg om coronakrisen: Som ett vulkanutbrott

Ämnen i artikeln

SAS
Flygtrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt