Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen ger amorteringsbesked på torsdag

Other: Jorma Valkonen/IBL BildbyrÂ

Det förstärkta amorteringskravet bedöms få en viss dämpning på bostadspriserna, mest i storstäderna. Men den blir inte lika stor som efter det förra kravet 2016, tror Finansinspektionen (FI).

På torsdag ger regeringen besked om amorteringsförslaget.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen tror att ett förstärkt amorteringskrav får en viss dämpning på priserna på bostadsmarknaden: runt en procent, "något mer" i storstäderna.

Att priserna har dämpats i höst tror Thedéen hänger ihop med att lånenivåerna nu börjar bli så höga att bankerna har börjat säga nej. Ökat nybyggande av bostäder påverkar också.

I grunden är ekonomin stark.

– Så mycket talar för att det inte behöver bli ett särskilt stort prisfall, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

Hur regeringen ställer sig till FI:s förslag till stärkta amorteringsregler är ännu okänt, men på torsdagen ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) lämna ett besked om förslaget om ändringar – som i korthet innebär att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt.

FI-cheferna är tydliga om behovet av att bromsa utlåningen. De påminner om att aktiebörserna har stigit med 50 procent de senaste fem åren och bostadspriserna med 30 procent de senaste tre åren.

– Det är då viktigt att bygga motståndskraft, säger Erik Thedéen.

Uttalandena gjordes i samband med att myndigheten släppte en ny stabilitetsrapport. Den pekar på att det kan uppstå ett allvarligt läge i det finansiella systemet när räntor stiger, riskpremier ökar och priser på bostäder och aktier faller. De rekordlåga räntorna parat med, på senare tid, en högkonjunktur har medfört att priserna på olika tillgångar har skjutit i höjden.

Finansmarknadsminister Per Bolund kommer att hålla en presskonferens med anledning av regeringens beslut om amorteringskravet vid lunchtid i morgon, torsdag. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.