Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen ger stöd till Facebook

Regeringen har beviljat investeringsstöd på drygt hundra miljoner kronor till Facebooks investering i datorhallar i Luleå. Det sade näringsminister Annie Lööf vid en presskonferens i Luleå i dag.

Investeringen i datorhallar kommer att kosta tre—fem miljarder kronor.

Stödet till Facebooks datorhallar i Luleå beviljades efter en ansökan från företagets dotterdotterföretag Pinnacle Sweden.

– Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten, säger Annie Lööf.

Varför beviljar regeringen stöd till ett multinationellt miljardföretag som Facebook?

– Vi har EU-pengar, det regionala investeringsstödet, och Luleå ligger inom stödområde B, och då finns det möjlighet för regeringen att främja nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som ger mer jobb och företag, säger Annie Lööf.

De datorhallar som ska byggas i Luleå ska i första hand serva Facebooks europeiska användare.

Etableringen är Facebooks första utanför USA, sade Tom Furlong, ansvarig för företagets nyetableringar, vid presskonferensen i Luleå.

På frågan om vilken betydelse regeringens stöd haft för beslutet att bygga datorhallarna i Luleå säger han att det inte var avgörande.

– Det är en lång rad faktorer som vi vägt in när vi bestämde oss, säger han till TT.

Tre datorhallar på 28.000 kvadratmeter vardera ska byggas på Porsön i Luleå, enligt ett pressmeddelande. Den första ska vara i drift om ett år.

Luleås kommunalråd, Karl Petersen, sade att han är glad och stolt över att Facebook valt Luleå.

– Det här är den största investeringen i Luleå sedan stålverket bildades 1940. Vi ser nu en ny industriera i Sverige och Luleå, sade han.

– Luleå blir med det här en nod för datatrafik från hela världen, sade Karl Petersen.

Byggföretaget NCC har fått i uppdrag att bygga Facebooks första serverhall i Luleå. Uppdraget genomförs i ett samriskföretag tillsammans med två amerikanska byggbolag. Det totala ordervärdet är 800 miljoner, varav NCC:s andel är cirka 400 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Uppdraget gäller den första hallen av tre planerade. Byggstart sker i oktober och hallen väntas bli klar i december nästa år. Byggprojektet väntas sysselsätta cirka 300 personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.