Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen gör miljardsatsning på skolan

Foto: Sören Andersson/TT

Regeringen satsar ytterligare 2,4 miljarder kronor på skolan. Den största delen går till högre löner till lärare. ”Det här kommer att märkas för Sveriges lärare”, säger utbildningsminister Gustav Fridolin. 

Jobben, skolan och klimatet är de frågor som regeringen prioriterar i sin budget. På tisdagen presenterades statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasieminister Aida Hadzialic de nya skolsatsningar som återfinns i budgetpropositionen.

Totalt handlar det om ytterligare 2,4 miljarder kronor under 2016. Störst summa, 1,5 miljarder kronor, går till lärarlönelyftet. Staten står för pengarna men hur de ska fördelas avgör parterna. Kommande år ska aviserar regeringen att tre miljarder kronor per år ska läggas på högre lärarlöner.

– Fullt utbyggd innebär det ett lönepåslag på i genomsnitt 3000 kronor per lärare, säger Gustav Fridolin.

Andra delar i budgeten handlar om att lärare ska kunna läsa in behörighet i fler ämnen och bättre bemanning på fritidshem och skolbibliotek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.