Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-infor-hyresrabatt-for-foretag/

Ekonomi

Regeringen inför hyresrabatt för företag

Ibrahim Baylan håller pressträff om tillfälliga rabatter för hyreskostnader – följ sändningen direkt.

Verksamheter som drabbats särskilt hårt av den pågående coronaepidemin kommer att kunna få sänkta hyror fram till slutet av juni. Det meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) under en presskonferens.

– Det finns sektorer som knappt har någon efterfrågan. På samma sätt ser vi företag som inte får in sina insatsvaror och inte kan producera som de planerat, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) under en pressträff.

Ibrahim Baylan berättade om några åtgärder som regeringen presenterat, som en statlig företagsakut och lättnader i reglerna för a-kassan. Han lyfte att många företag nu får svårt att betala sina fasta kostnader och den tillfälliga hyresrabatt för särskilt utsatta branscher regeringen tidigare presenterat.

”Det finns sektorer som knappt har någon efterfrågan”, sa Ibrahim Baylan under presskonferensen.
”Det finns sektorer som knappt har någon efterfrågan”, sa Ibrahim Baylan under presskonferensen. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Mer specifikt handlar stödet om att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra, och att staten går in och kompenserar upp till hälften av denna nedsatta hyra. Kompensationen ges med max 50 procent av den nedsatta hyran, men maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran. Stödet gäller mellan 1 april till 30 juni. För detta har man avsatt 5 miljarder kronor.

Kompensationen söks av hyresvärden i efterhand via länsstyrelserna. Verksamhet som berörs är den som är konsumentnära och som drabbats särskilt hårt av coronakrisen.

Baylan nämner till exempel butikshandel, restauranger, arrangemang av mässor. Även tandläkare och hår- och kroppsvård är också med. Baylan uppmanade fastighetsägare att bidra för att se till att de fasta kostnaderna för företag ska kunna sänkas.

– Hjälp till nu, säger Ibrahim Baylan.

Regeringen har på sin webbsida publicerat en lista på de specifika branscherna som föreslås kunna ta emot hyresstöd. Då beslutetet rör statsstöd så måste satsningen godkännas av EU. 

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln framgick det inte tydligt att staten enbart kompenserar upp maximalt 25 procent av den tidigare fasta hyran, och att siffran 50 procent gäller för hyresvärdar som kommer överens med hyresgäster om att sänka hyran.