Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen kommer att säga ja till Saab

Regeringen har nu gett klartecken till Saabs fastighetsaffär. Beslutet fattades vid torsdagens regeringssammanträde i Visby.

Svenska Riksgälden och Europeiska investeringsbanken (EIB) har sedan tidigare godkänt affären.

Regeringens beslut innebär att staten släpper sina panter i fastighetsbolaget, och att den överenskomna försäljningen kan slutföras, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

 – Vi har nu bett Riksgälden att förhandla färdigt med Saab om fastighetsaffären. Det innebär att vi skriver ner de statliga lånegarantierna och möjliggör för Saab att sälja delar av sina fastigheter, säger näringsminister Maud Olofsson till TT.

– Det här räcker inte på sikt, men för stunden kan Saab betala sina underleverantörer.

Redan under dagen ska fastighetsaffären avslutas, skriver Saabägaren Swedish Automobile i sitt pressmeddelande.

Köpare är ett konsortium under ledning av Hemfosa Fastigheter. Andra investerare är Brinova Fastigheter, Peab and Weland Fastigheter. Tillsammans kommer de att äga 50,1 procent av aktierna i Saab Property AB.

"Vi ser verkligen fram emot att vara med och utveckla Saabs fastigheter och göra något riktigt bra i Trollhättan och för svensk industri", uppger Peabs vd Jan Johansson i ett pressmeddelande från Peab.

Vi har fattat liknande beslut tidigare, där affärerna har spruckit. Den här gången vet vi att det finns ett avtal, vi vet att det finns köpare och att de har pengar att betala med. Vi har tagit ytterligare samma beslut som vi tagit tidigare tre gånger tidigare, säger Maud Olofsson om regeringens klartecken till Saabs fastighetsaffär.

TT: Hur ser du på Saabs möjlighet att överleva på lång sikt?

– Det är en fråga som företagsledningen måste svara på i första hand. De har fortfarande ett tufft läge. De måste få i gång produktionen och sälja bilar för att detta ska bli lönsamt och de måste skaffa sig starka partner som också kan vara med och finansiera, säger Olofsson.

TT: Du har fått en hel del kritik från Saab-anställa. Hur ser du på det personligen?

– De är frustrerade över situationen och jag tror att det är viktigt att säga att vi gjort vad vi kunnat för Saab och Saabs anställa. Det är viktigt att förstå vad som är regeringens uppgift och vad som är Saabs uppgift. Regeringens uppgift är att se till att det blir bra företagsklimat, att det finns infrastruktur, forskning och innovation, säger Olofsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.