Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen: kommuner ska tvingas ta emot flyktingar

Foto: Roger Turesson/DN

Kommuner ska kunna tvingas att ta emot flyktingar om det inte är möjligt att nå en frivillig överenskommelse. Fördelningen mellan kommunerna ska ta större hänsyn till deras ekonomi. Det innebär ett förslag från regeringen som nu går ut på remiss.

Det är stor skillnad på hur många flyktingar svenska kommuner tar emot. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterar nu ett förslag på hur fördelningen ska bli jämnare.

– Min bedömning är att den här sneda fördelningen inte är långsiktigt hållbar. Den måste bli rättvisare och rimligare, säger Ylva Johansson.

Förslaget går ut på att myndigheterna gör en prognos för hur många personer som fått uppehållstillstånd som olika kommuner behöver ta emot. Fördelningen ska baseras på en beräkning av kommunernas förutsättningar när det gäller arbetsmarknad, befolkningsstorlek och tidigare mottagande.

Om länsstyrelserna inte lyckas nå frivilliga överenskommelser om detta ska kommuner kunna tvingas att ta emot flyktingar, enligt förslaget som nu går ut på remiss till den 28 september. Först därefter kommer regeringen att ta fram en skarp proposition.

Läs mer: Rödgröna fortfarande större än Alliansen

Elisabeth Svantesson (M), tror inte på att tvinga kommunerna med lagstiftning. Lösningen enligt henne är att staten tar en större del av bördan.

– Jag ser inte att de som kommer till Sverige kommer att komma snabbare i jobb för att regeringen eller staten bestämmer exakt hur många som ska bo i varje kommun. Lösningen är inte tvång utan att staten tar ett större ansvar så att kommunerna får bättre incitament till att öppna sin dörr för fler, säger Svantesson.

Hon syftar på moderata förslag om att staten ska bekosta skolgången för asylsökandes barn och att den period då Arbetsförmedlingen betalar ut etableringsersättning ska förlängas från två till tre år.

Bland de kommuner som är allra minst generösa när det gäller flyktingmottagande finns många rika moderatstyrda kommuner som Täby, Danderyd och Vellinge. Varför det är så vill Elisabeth Svantesson inte svara på.

– Den frågan måste ställas till dem. Jag tycker att fler måste göra mer. Det är inte acceptabelt att det är en sådan snedfördelning som i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.