Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen Löfvens uppgång och fall

Stefan Löfven hann sitta två månader på statsministerposten innan han förlorade omröstningen om budgeten i riksdagen. Det här är regeringen Löfvens uppgång och fall.

2 oktober: Sveriges riksdag utser Stefan Löfven till statsminister.

3 oktober: Stefan Löfven läser upp sin första regeringsförklaring och presenterar sina ministrar.

6 oktober: Regeringen presenterar en uppgörelse med Vänsterpartiet om att begränsa vinster i välfärden. Ett brott mot friskoleuppgörelsen, hävdar de borgerliga. Expressen avslöjar att miljöminister Åsa Romson (MP) målar sin husbåt med förbjuden bottenfärg.

11 oktober: ”Partiledaren som klev in i kylan”, Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt, släpps. Den ger en mörk bild av Socialdemokraterna.

13 oktober: Finansminister Magdalena Andersson (S) går ut i DN och säger att ”ladan är helt tom”.  Budskapet från regeringen är att statens finanser har urholkats, och det går inte att nå överskottsmålet under mandatperioden.

16 oktober: Finanspolitiska rådet riktar svidande kritik mot Andersson.

20 oktober: Stefan Löfven gör sitt första officiella statsministerbesök i Finland, mitt under ubåtsjakten i Stockholms skärgård. På plats i Helsingfors gör han sitt bästa för att tona ned dramatiken.

22 oktober: Ett stökigt sammanträde i EU-nämnden slutar med att regeringen tvingas sänka ambitionerna för EU:s klimattoppmöte. Löfvens förhandlingsinsats får hård kritik.

23 oktober: Magdalena Andersson presenterar regeringens budgetförslag. Den innehåller bland annat sänkt pensionärsskatt, höjd A-kassa och 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa.

24 oktober: Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) medverkar i P1 Morgon, men har uppenbart svårt att svara på frågorna. Regeringen backar om planerna på att dra in stödet till Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul.

27 oktober: Stefan Löfven råkar ut för papperstrassel när han ska introducera gästerna på toppmötet i Stockholm, en scen som snabbt sprids på Youtube.

30 oktober: Sverige erkänner staten Palestina. Oppositionen tycker att beslutet är förhastat och klantigt hanterat. Första stora sprickan i regeringen uppenbaras när miljöminister Åsa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hamnar i konflikt om licensjakten på varg.

6 november: DN avslöjar att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har byggt fyra stugor utan bygglov hemma i Haparanda. Alliansen gör klart att de vill köra över regeringen om en rad skolfrågor, däribland betyg från årskurs fyra. 

14 november: Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Sverker Göranson bekräftar vid en presskonferens att det finns säkra bevis för att Sverige utsatts för en undervattenskränkning i Stockholms skärgård.

19 november: Stefan Löfven besöker New York. Han träffar bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och demokraten Hillary Clinton. Ett syfte med resan är att arbeta för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

20 november: Riksdagen kör över regeringen om Förbifart Stockholm. Trafikutskottets majoritet – allianspartierna och Sverigedemokraterna – kräver att bygget ska återupptas i januari. De vill också ta strid för att rädda Bromma.

25 november: Lagrådet riktar hård kritik mot regeringens förslag om att skrota lagen om valfrihet i primärvården. Enligt experterna har förslaget inte beretts enligt regeringsformen.

27 november: De borgerliga partierna lämnar ett möte med pensionsgruppen, i protest mot att Socialdemokraterna bjudit in Miljöpartiet.

2 december: Löfven säger till DN att han avgår om budgeten faller. Sverigedemokraterna meddelar att de tänker rösta för alliansens budget. Regeringskrisen är ett faktum. Löfven bjuder in de borgerliga partierna till samtal. Alliansledarna kommer till Rosenbad, men säger nej till förhandlingar.

3 december: Regeringen förlorar omröstningen om budgeten i riksdagen. Stefan Löfven meddelar därefter att regeringen ska utlysa ett extra val, som kommer att hållas den 22 mars 2015.

Fakta: Stefan Löfven

Född: 21 juli 1957 i Stockholm. Uppvuxen i fosterhem i Sollefteå.

Familj: Fru och bonusbarn med familjer.

Utbildning: Tvåårig ekonomisk linje. Hoppade av Socialhögskolan efter 1,5 år.

Karriär: Svetsare på Hägglunds från 1979. Kontaktombud på arbetsplatsen från 1981.

Förhandlingsombudsman på Metall 1995. Förbundsordförande för IF Metall 2006-2012. Partiledare för Socialdemokraterna från januari 2012. Vald till statsminister i oktober 2014.

Styrka: Samlande kraft. Uppbackning från rörelsen. Lugn. Förhandlingsvan.

Svaghet: Riskminimering kan övergå i konflikträdsla. Framstår som otydlig i debatten. Har svårt för politiskt spel.

Rättelse 2014-12-04 23:36
Tidigare angavs felaktigt att Löfven gjorde ett statsbesök i Finland.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.