Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Regeringen motarbetar Saab”

IF Metalls ordförande Stefan Löfven anklagar regeringen för att motarbeta en lösning för Saab.

Han gör det efter statsminister Fredrik Reinfeldt uttalande under tisdagen om att Riksgälden arbetar med frågan om Antonov, trots att Riksgälden redan den 28 april godkände Antonov.

– Antingen känner han (Reinfeldt) inte till att Riksgälden lämnat sitt godkännande. Eller så har regeringen gett Riksgälden ett nytt uppdrag men då måste de berätta om detta, säger Löfven.

Det verkar som om statsministern redan gett upp Saab, anser Stefan Löfven.

– Han pratar om omställning av människor och det är ett tydligt tecken på att han tänker bort Saab, helt enkelt. Vi ser det som att regeringen faktiskt motarbetar en lösning.

Skulle regeringen har en dold agenda i Saabfrågan, menar du?

– Ja, precis det tror vi. Men jag vet inte vad. Svaret ska nog sökas hos regeringen och EIB (Europeiska investeringsbanken). Regeringen kunde mycket väl ha resonerat inte bara med Saab utan även oss (i IF Metall). Jag vet inte ens om de har kontakt med GM som ju vi påstår säger okej till Antonov.

Vad vill du regeringen ska göra?

– Den ska kroka arm med GM och säga att "vi tycker det är bra att Antonov kommer in som delägare" och sedan vända sig till EIB och säga att "det är en lösning som vi vill se", säger Löfven.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.