Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen nobbar stöd när snusförbudet prövas igen

Other: Hasse Holmberg/TT

I nästa vecka ska EU:s domstol än en gång pröva förbudet att exportera snus från Sverige till övriga EU.
Men till skillnad från tidigare ger inte regeringen snustillverkaren Swedish Match sitt stöd i förhandlingen.

Det är inte tillåtet att exportera snus från Sverige till övriga EU. Det förbudet prövades 2004 och upprätthölls då av domstolen.

Men snusfabrikanten Swedish Match har stämt EU-kommissionen än en gång och i nästa vecka börjar än ny prövning i EU:s domstol. Och Swedish Match har samlat på sig argument.

– Det ursprungliga förbudet från 1992 motiverades i huvudsak med två argument, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

– Det ena handlade om risken för muncancer och det andra var att det skulle vara särskilt attraktivt för barn, tillägger han.

Båda dessa argument faller, menar Hildingsson. Senare tids forskning har inte kunnat belägga att snus ökar risken för muncancer.

– Och inget säger att snus skulle vara mer attraktivt för barn än andra tobaksprodukter.

Efter att ett nytt direktiv kom 2001 prövade Swedish Match förbudet i EU:s domstol 2004 – och förlorade. Argumenten som vann gehör i domstolen handlade om att snus skulle vara en ny produkt och att det skulle kunna leda till ökad rökning. 

Men sedan dess har nya produkter, som e-cigaretter, tillåtits  inom EU.

– Och Sverige har lägst andel rökare i hela EU, säger han.

Tobaksproduktdirektivet skrevs om 2014 och nu menar Patrik Hildingsson att diskrimineringen mot svensktillverkat snus är ”total och uppenbar”. Andra EU-länder, främst Danmark, kan tillverka snus och sälja till Sverige, men snus som tillverkas i Sverige kan inte säljas till EU. 

Därför har Swedish Match stämt EU-kommissionen och på torsdag i nästa vecka inleds förhandlingarna i domstolen i Luxemburg.

Men till skillnad från tidigare regeringar får Swedish Match inte stöd denna gång. Och det kan bli avgörande för bolagets chanser att vinna målet.

– Det är klart att det är en tuff utgångspunkt att regeringen inte står upp för oss, säger Patrik Hildingsson.

Men för den ansvarige ministern, EU- och handelsminister Ann Linde, är inte Swedish Matchs möjligheter till ökad export det viktigaste.

– Det viktigaste är att svenskarna får fortsätta med snus och att de får smaksätta det precis som de vill, säger hon.

Fram till 2014 års direktiv argumenterade Sverige för att exportförbudet skulle hävas, men fick inget gehör från andra länder. Till och med smaksättningen av snus ifrågasattes.

– När vi såg att det inte gick att häva exportförbudet så såg vi till att satsa på frågan om innehåll i stället, säger Linde.

Hon påpekar att Sverige också skrivit under på det nya direktivet och om staten i det läget börjar argumentera för ett slopat exportförbud kan regeringen och landet anklagas för att vara opålitligt. 

I Sveriges anslutningsfördrag till EU har också Sverige lovat att förhindra att snus hamnar i andra EU-länder.

Ingen av EU:s institutioner eller något annat medlemsland ställer sig heller bakom ett slopande av förbudet.

Läs mer: Swedish Match stämmer norska staten 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.