Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen och V presenterar förslag om vinster i välfärden

Regeringen och V har enats om ett vinsttak på sju procent av operativt kapital för välfärdsföretag inom skola och omsorg.

– Det kommer att finnas en ny typ av tillstånd som kommer att krävas för privata aktörer som vill verka inom skola och omsorg, säger civilministern Ardalan Shekarabi (S) om det nya lagförslaget.  

 

På presskonferensen inledde Ardalan Shekarabi med att säga det finns en ”folklig ilska mot läckaget i välfärden”. 

– Det finns en opinion mot vinster i välfärden, säger han. 

När Jonas Sjöstedt tog ordet började han med att säga att det var en fin dag, men framför allt att det är ett stort steg framåt för svensk välfärd.

– Det vi presenterar här i dag är det viktigaste steget för att se till att pengar till välfärden verkligen går till välfärden, säger Sjöstedt och fortsätter: 

– Det förslag som läggs i dag har en annan dignitet. Det handlar om vad välfärden är till för. Hela utgångspunkten i det här lagförslaget är att välfärden är till för äldre och barn.

Läs mer: Ewa Stenberg: Förslaget är dödfött i denna riksdag – men det kommer mer

Shekarabi menar att det finns motstridiga intressen och många svåra rättsliga frågor uppstår när man försöker reglera välfärdsmarknaden. 

– Vi har tagit till oss av kritiken och justerat delar i lagförslaget. Ramverket för regleringen är en tillståndsprövning. I grunden ligger ett krav på verksamhetstillstånd, säger Shekarabi.

– Det här är ingen enkel sak. Det finns en anledning till att vi är det enda landet i Europa som har tillåtit kommersiella aktörer i skolan. Men det här är ingen svartvit diskussion.

Civilministern berättar vidare att de har haft en gedigen process med omfattande remissarbete. 

– Det kommer att finnas en ny typ av tillstånd som kommer att krävas för privata aktörer som vill verka inom skola och omsorg.

För tillstånd krävs det att bolagen acceptera en vinstbegränsning på 7 procent av operativt kapital, det innebär det kapital som satsas i investeringar, som exempelvis lokaler. 

Läs mer: Björklund: Spiken i kistan för valfriheten i Sverige

Shekarabi säger också att vinstbegränsning är nödvändig. Kravet på tillstånd innebär också att bolagen måste skilja på privata och offentliga medel i sin verksamhet – så att det ska kunna gå att kontrollera hur skattemedlen används.

– Beräkningar visar att övervinsterna 2015 uppgick till ca 4,7 miljarder kronor. Det är pengar som behövs i vår gemensamma välfärd och skulle räcka till att till exempel anställa 8 000 gymnasielärare. När vi ställer krav på att en större del av våra skattemedel ska gå till verksamheten finns förutsättningar för att höja kvaliteten, säger Shekarabi. 

Förslaget kommer inte att omfatta alla, bland annat inte det som kallas "idéburna aktörer", till exempel ideella stiftelser.

– Vi har lyssnat på remisskritiken och en promemoria remitteras med förslag som tar sikte på de mindre aktörer som saknar eller har ett litet operativt kapital samt undantar de idéburna aktörer som inte drivs av vinstsyfte från vinstbegränsningen, säger Shekarabi.

Läs mer: Carola Lemne: Ett dråpslag mot välfärden

DN kunde på torsdagen berätta att regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett lagförslag för att begränsa bolagsvinster inom skolan och omsorg. Förhandlingar har pågått i över ett år. 

I mars ska en proposition lämnas över till riksdagen senast i mars. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.