Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen oroas över fondskandalerna

00:39. Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterar skandalen kring pensionsbolaget Allra, som kastats ut från premiepensionens fondtorg och polisanmäls efter att ägarna berikat sig själva.

Det behövs snabbt stärkt kontroll av premiepensionssystemets fondtorg och dess fler än 800 fonder. Det handlar om att säkra framtida pensionärers pengar, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är uppenbart att vi behöver ha mycket bättre ordning och reda och kontroll i premiepensionssystemet, så att vi kan säkra pensionärernas och framtida pensionärers pengar. Det är något man behöver diskutera i pensionsgruppen, säger hon efter turerna kring pensionsbolaget Allra och tidigare Falcon Funds, båda brottsmisstänkta och utslängda från premiepensionssystemets fondtorg.

TT: Hur brådskande är det?

– Vi vill ju inte se några fler sådana här skandaler, så här är det uppenbart att vi skyndsamt skulle behöva öka kontrollen. Jag hoppas att det finns förståelse för det också bland de borgerliga partierna.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), tillägger att det vid sidan av de politiska överläggningarna i Pensionsgruppen har getts i uppdrag till Pensionsmyndigheten att ta fram förslag på åtgärder i samarbete med Finansinspektionen.

– Jag vill inte föregå deras arbete. Vi kommer att ta in deras synpunkter och förslag och sedan är vi beredda att gå vidare, säger han.

Frågan om den avhoppade Allra-ordföranden Ebba Lindsö kan sitta kvar som ordförande i den statliga Sjätte AP-fonden är ännu inte avgjord, enligt Per Bolund.

– Vi gör varje år en utvärdering av ordförandena och ledamöterna i AP-fondernas styrelser. Det kommer vi göra även när det gäller Ebba Lindsö och då väger vi in sidouppdrag och vad som hänt under året, säger han.

Utvärderingen beräknas vara klar till slutet av maj, när Sjätte AP-fondens resultat- och balansräkning ska fastställas.

TT: Känner du förtroende för Ebba Lindsö?

– Jag är oroad över den händelseutveckling som har varit med Allra och att bolaget nu faktiskt är polisanmält. Men vi får se nu om det faktiskt har begåtts brottsliga handlingar i samband med bolagets affärer, säger Bolund.

Han tillägger att det är viktigt att inte döma någon på förhand, utan låta rättsapparaten hantera fallet.

Huruvida Ebba Lindsö har gjort sig skyldig till brott eller inte är dock inte den enda fråga som avgör om hon kan sitta kvar i Sjätte AP-fondens styrelse, enligt Bolund.

– Man har också ett ansvar som ledamot i en AP-fondstyrelse att agera för att stärka förtroendet för AP-fondssystemet i allmänhet. Det ingår också i den bedömningen vi kommer att göra.

– Man måste vara aktsam över vilka sidouppdrag man går in i, tillägger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.