Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen överskattade BNP-tillväxten mest

Finansminister Anders Borgs prognoser om BNP-tillväxten präglas av överskattningar.
Finansminister Anders Borgs prognoser om BNP-tillväxten präglas av överskattningar. Foto: Maja Suslin / Scanpix
I en jämförelse mellan prognoser från elva prognosinstitut har regeringen varit sämst på att pricka in värdet för svensk BNP-tillväxt under 2012.

Det framgår av en granskning som Konjunkturinstitutet presenterar i rapporten ”Konjunkturläget mars 2013”.

Det finansminister Anders Borg och hans medarbetare gjort är att under prognosmakandet överskatta tillväxten, något de inte varit ensamma om. Både granskaren själv, Konjunkturinstitutet, och Riksbanken har överskattat tillväxten mer än övriga.

Med facit i hand har det visat sig att alla elva överskattade BNP-utvecklingen. Förhållandevis låga överskattningar svarade bland annat Svenskt näringsliv och Nordea för.

Även vad gäller KPI-inflationen och det offentligfinansiella sparandet under 2012 har samtliga kommit fram till överskattningar. Närmast det verkliga utfallet av det offentligfinansiella sparandet hamnade LO.

Hur ser det då ut med prognoserna inför framtiden?

Jo, det visar sig att Konjunkturinstitutet och regeringen gör klart skilda bedömningar av vilka åtgärder som krävs. Konjunkturinstitutet menar att det krävs skattehöjningar i 74-miljardersklassen fram till 2017. Regeringens mer optimistiska prognos visar upp betydligt lägre tal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.