Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen på väg mot första nederlaget

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Roger Vikström/TT

Regeringen hotas av sitt första nederlag i riksdagen efter valsegern. Både allianspartierna och Sverigedemokraterna säger nej till förslaget om att inskränka privata vårdcentralers fria etableringsrätt.

Regeringen vill från årsskiftet göra ändringar i hälso- och sjukvårdslagen som innebär att landsting ska kunna säga nej till privata vårdcentraler som vill etablera sig. Förslaget är en del i uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet, och enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer en proposition inom kort.

Läs också: Mattias Karlsson (SD) kan tänka sig nyval.

De borgerliga partierna är emot förslaget och nu gör även Sverigedemokraterna klart att man inte vill se några ändringar av lagen.

– Vi kommer inte att gå med på förslag som begränsar valfriheten i primärvården, säger Per Ramshorn, SD:s förstanamn i socialutskottet.

Beskedet innebär att regeringen riskerar att åka på sitt första nederlag i riksdagen efter valsegern den 14 september. I så fall blir det en brutal påminnelse om det svaga parlamentariska stöd som regeringen vilar på och vad som kan vänta under resten av mandatperioden.

Allianspartierna kommer att slåss för vårdcentralernas fortsatta rätt att etablera sig och ser ingen öppning för att hitta blocköverskridande uppgörelser i frågan.

– Det är jätteviktigt att stoppa det här förslaget. Vad regeringen gör är att ge mer makt till politikerna och mindre till medborgarna, säger Kristdemokraternas partiledare, förre socialministern Göran Hägglund.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som i dag debatterade vinster i välfärden i riksdagen, vill inte spekulera i regeringens möjligheter att få gehör för sitt förslag i riksdagen.

– Jag vill inte spekulera i det men jag noterade att Sverigedemokraterna är negativt inställda till förslaget, säger Ardalan Shekarabi och hänvisar frågan till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.