Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-presenterar-nya-budgetatgarder-for-social-hallbarhet/

Svensk politik

Regeringen höjer underhållsstödet

15:45. Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och vice statsminister Isabella Lövin håller en pressträff om nya budgetåtgärder för social hållbarhet.

Regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet satsar 650 miljoner i budgeten 2021 för att öka den sociala hållbarheten i samhället.

Satsningen rör bland annat arbetsmiljön inom vård- och omsorg samt en höjning av underhållstödet. Det presenterade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund under onsdagens presskonferens.

Det handlar bland annat om att 300 miljoner kronor under 2021 satsas på vård- och omsorgen. 105 miljoner kronor avsätts för vård och 195 miljoner för omsorg i en så kallad hållbarhetsbonus. Med det här vill regeringen nu att arbetsvillkoren i vårdyrken ska bli mer hållbara och i förlängningen att yrkena ska bli mer attraktiva bland unga.

– Det är projektpengar som man söka och detaljerna för hur förslaget ska se ut är inte klart ännu. Men det ska inte fördelas till alla kommuner och regioner, säger Isabella Lövin.

– Det här en möjlighet för arbetsgivare att kunna tänka efter kring arbetsmiljön, hur man kan utforma den på ett bättre sätt för mer hållbarhet och för personalen.

Regeringen hoppas att det här bland annat ska innebära att sjukfrånvaron ska minska och att fler stannar kvar i vårdyrken.

För att motverka segregation i socioekonomiskt utsatta områden förstärker regeringen med 250 miljoner kronor året 2021.

Den tredje satsningen som presenterades var höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar.

– Jag som själv har vuxit upp med en ensamstående mamma vet hur tufft det kan vara. Samtidigt vet jag att det är många som har det betydligt värre, sa Per Bolund.

– Bakom siffrorna finns det tusentals barn som inte får samma möjligheter som sina kompisar i dag. Så ska vi inte ha det i ett av världens rikaste länder.

Därför riktar regeringen nu ett stöd till ensamstående föräldrar. Underhållstödet ska höjas med 150 kronor per barn och månad för barn som är 15 år och äldre och 100 kronor för barn som är under 15 år. Detta ska träda i kraft i juni 2021 och beräknas kosta 100 miljoner.

Det fjärde och sista förslaget från regeringen är ökade medel för bostadsbidrag. Detta eftersom bostadsbidraget under 2020 varit högre än beräknat och därför föreslår regeringen att tillföra 531 miljoner kronor för det här året.

Regeringen presenterar budgetpropositionen för 2021 i sin helhet på måndag den 21 september.

Ämnen i artikeln

Per Bolund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt