Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-sager-ja-postnord-far-hoja-priset-pa-frimarken/

Ekonomi

Regeringen säger ja – Postnord får höja priset på frimärken

Postnord blöder pengar och vill höja portot. Foto: Emil Langvad/TT

Regeringen ger Postnord klartecken att höja priset på frimärken. Från och med i höst kan det bli tal om en höjning på en eller två kronor, skriver Breakit.

Rätta artikel

Post- och telestyrelsen har utrett frågan om höjt brevporto och nu har regeringen skickat en skrivelse till riksdagen där den ställer sig bakom förslaget.

För krisdrabbade Postnord är beskedet välkommet. Bolaget är hårt drabbat av den minskade brevvolymen och blöder pengar.

– Vi är på gränsen till att vi förlorar pengar på brevutdelningen just nu, säger kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Breakit.

Postnord har tidigare inte kunnat höja portot eftersom det bara varit tillåtet till följd av inflationen, men nu ska den minskade brevvolymen räknas som en giltig anledning.

Bolaget bedömer att det kan bli fråga om en höjning på en–två kronor. Om riksdagens ledamöter inte motionerar emot förslaget kan det klubbas igenom i slutet av maj. I så fall hoppas Postnord kunna höja portot i höst. 

Förslaget omfattar brev upp till 250 gram – inga varubrev.

I en kommentar regeringens hemsida säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman att den svenska samhällsutvecklingen påverkas starkt av digitaliseringen. 

”Prisregleringen i postförordningen behöver därför ändras för att skapa nödvändiga förutsättningar för en mer långsiktigt hållbar posttjänst”, skriver han.