Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-satsar-20-miljoner-i-lakemedelsjattens-innovationshub/

Ekonomi

Regeringen satsar 20 miljoner i läkemedelsjättens innovationshub

Näringsminister Ibrahim Baylan presenterar fortsatt satsning på Astra Zenecas innovationshub i Mölndal.
Näringsminister Ibrahim Baylan presenterar fortsatt satsning på Astra Zenecas innovationshub i Mölndal. Foto: Jens Littorin

Läkemedelsjätten Astra Zenecas utvecklingsprojekt Bio Venture Hub får ett ekonomiskt tillskott på 60 miljoner kronor, varav 20 miljoner kommer från regeringen via innovationsmyndigheten Vinnova. Samtidigt står det klart att det japanska företaget Fujirebio tecknat kontrakt för att vara en del av det storskaliga bioteknikområdet vid Astra Zenecas anläggning i Mölndal söder om Göteborg.

På fredagen togs första spadtaget för GoCo Health Innovation City – ett 100.000 kvadratmeter stort område, där det planeras för 350 företag, forskare och studenter inom biotekniksektorn. Satsningen är en investering på 3,5 miljarder kronor när området är fullt utbyggt inom fem–åtta år. 

Samtidigt berättade näringsminister Ibrahim Baylan (S), som var en av gästerna vid ceremonin, att regeringen fortsätter sin delfinansiering av Astra Zenecas så kallade Bio Venture Hub, där små och stora företag kan samarbeta och dra nytta av läkemedelsjättens resurser.

Genom innovationsmyndigheten Vinnova satsar regeringen 20 miljoner kronor. Samtidigt lägger Västra Götalandsregionen tio miljoner och Astra Zeneca 30 miljoner, vilket ger ett totalt tillskott på 60 miljoner. Satsningen ligger enligt Ibrahim Baylan i linje med den nya strategi för life science som regeringen lanserat.

– Vår målsättning är att Sverige ska bli ett av världens ledande länder inom life science.  Alla förstår att vår stora fördel inte kommer att vara vår inhemska marknad. Däremot är vi skickliga på innovationer, nya lösningar och tjänster och ska vi klara av det här krävs det att vi krokar arm med i det här fallet Astra Zeneca, säger Baylan till DN. 

Han utesluter inte att regeringen kommer att presentera liknande samarbetssatsningar inom kort.

– Det här är nästa steg inom innovationspolitiken, säger näringsministern, 

Astra Zeneca startade sin Bio Venture Hub 2014 och ser nu fram mot att utveckla samarbetet med andra intressenter i GoCo Health Innovation City.

Matti Ahlqvist, företagets operative platschef, pekar på den snabba tekniska utvecklingen och digitaliseringen, som gör samarbete mellan olika branscher nödvändig.

– Ingen vet i dag tillräckligt för att ge svar på alla frågor. Det är därför som vi måste arbeta tillsammans för att hitta lösningarna, säger Ahlqvist.

GoCo Health Innovation City i Mölndal är tänkt att samla 350 företag, forskare och studenter inom biotekniksektorn.
GoCo Health Innovation City i Mölndal är tänkt att samla 350 företag, forskare och studenter inom biotekniksektorn. Foto: GoCo

På fredagen avslöjades att ett företag som flyttar till Mölndal är japanska Fujirebio, som ingår i den globala koncernen Miraca Group. Företaget Fujirebio Diagnostics finns sedan tidigare etablerat i Göteborg. Avtalet signerades på den svenska ambassaden i Tokyo i förra veckan.

Peder Wahlgren, vd för GoCo Development AB, som tillsammans med fastighetsbolaget Next Step, Mölndals kommun och Astra Zeneca ligger bakom satsningen, är nöjd över att ha fått japanerna ombord.

– Det är en stor aktör och det visar på projektets dignitet, säger Wahlgren.

Fullt utbyggt beräknas GoCo Health Innovation City ge 7.000 arbetstillfällen till Mölndal Kommunstyrelsens ordförande, Kristian Vramsten (M), konstaterar att planprocessen har gått mycket snabbt med tanke på att idén lanserades 2017, och känner stolthet.

– Det här kommer att sätta Mölndal på kartan, inte bara i Sverige utan i Europa, säger Vramsten

 

 

Läs fler artiklar om Västsverige här