Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-satsar-extra-i-kampen-mot-penningtvatt/

Ekonomi

Regeringen satsar extra i kampen mot penningtvätt

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Magnus Hallgren

Regeringen kommer att i budgeten föreslå att Finansinspektionen och tre länsstyrelser ska få ytterligare 22 miljoner kronor för att bekämpa penningtvätt.

De senaste årens skandaler kring Danske Bank och Swedbank har satt frågan om penningtvätt mer i fokus.

Redan i fjol fick Finansinspektionen (FI) 80 miljoner kronor för banktillsynen där en uppgift är kamp mot penningtvätt. Och nu vill regeringen att inspektionen ska få ytterligare tio miljoner kronor.

– Vi har skärpt lagstiftningen kring penningtvätt och då behöver myndigheterna få mer resurser, säger finansmarknadsminister Per Bolund till DN.

Vad är det FI ska göra med pengarna?

– Det handlar om att effektivisera och anställa personal för att kunna genomföra sitt arbete på bästa sätt. De har ökat kraftigt och de fortsätter att rekrytera, säger Bolund.

FI har tillsynsansvaret över finansiella företag. Länsstyrelserna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm har samtidigt tillsynsansvaret för icke-finansiella företag som ändå kan användas för penningtvätt, som pantbanker, skatterådgivare och jurister. Dessa tre länsstyrelser får sammanlagt 12 miljoner kronor för att motverka penningtvätt.

– Det har varit mycket fokus på finansiella företag, men det finns också problem hos icke-finansiella företag och därför behöver vi förstärka tillsynen där, säger Bolund.

När skandalen kring den misstänkta penningtvätten i Swedbank briserade i februari hänvisade FI först till myndigheter i Baltikum. Därefter inleddes ett gemensamt samarbete med den estniska finansinspektionen för att utreda vad som hade hänt i banken.

Per Bolund menar att internationellt samarbete är ett exempel på hur pengarna kan användas, men säger inte att den specifika skandalen har varit avgörande för att FI skulle få det extra tillskottet.

– Framför allt är det en effekt av att det är är ett ständigt pågående problem, säger han.

Tillskottet till länsstyrelserna kommer från Riksgäldskontorets förvaltningsanslag. Bolund räknar inte med att det kommer få negativa konsekvenser för Riksgälden.

– De har gått med överskott i flera år, säger han.

Läs mer: Ny lag ska vässa kampen mot penningtvätt