Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen satsar fyra miljarder på forskning

Regeringen satsar fyra miljarder kronor på forskning och innovation för att långsiktigt stärka Sveriges ställning som framstående forskningsnation, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer en särskild satsning på det som kallas life science att genomföras.

Totalt omfattar satsningen 11,5 miljarder åren 2013–2016 enligt pressmeddelandet. Det innebär att anslagen för innovation och forskning successivt höjs till 4 miljarder kronor, med full effekt 2016.

– Det här är en forskningssatsning på historiskt hög nivå. Vi kommer upp i nivåer som aldrig förr har skådats i Sverige, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Regeringen pekar på att forskningsanslagen mellan 2000 och 2008 ökade med omkring fyra miljarder kronor årligen, medan de under åren 2008—2016 kommer att öka med nästan nio miljarder årligen. Det innefattar höjningen av anslagsnivån i förra forskningspropositionen.

De kommande forsknings- och budgetpropositionerna innebär att anslagen höjs nästa år med 1,7 miljarder kronor, för att sedan växa till fyra miljarder 2016.

– Vi hoppas att satsningarna på forskning och innovation lägger grund för att Sverige ska bli starkt i framtiden. Detta lägger grunden för nya jobb, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

En stor del av den nya satsningen kommer att gå till universitet och högskolor. Regeringen öronmärker också pengar till så kallad life science, som innefattar medicinsk forskning.

– Fokus på life science handlar mycket om hur vi ska bli friskare och leva längre. Det handlar om att förebygga och bota alzheimer, parkinson, cancer och stroke, säger Björklund.

Regeringens satsar också pengar på forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund.

– Det är väldigt viktigt att satsa på forskningens infrastruktur men det är också otroligt kostnadskrävande. De bästa anläggningarna lockar de bästa forskarna, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Uppsala universitet välkomnar regeringens besked. "Det är roligt att regeringen, trots ansträngd global ekonomi, väljer att sätta forskningen högt. De satsningar som görs ligger också till stor del i linje med våra egna prioriteringar, vilket förstås är glädjande", säger rektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

– Vi socialdemokrater har i flera år föreslagit ökade investeringar i riksdagen, men då har regeringen röstat ned det. Så det är bra att de nu lägger de här förslagen, säger Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

Hon saknar dock en tydlig kedja mellan forskning, innovation och företag, som skulle leda till fler jobb. Hon slår därför ett slag för S-förslaget om ett innovationspolitiskt råd, som i socialdemokratisk tappning ska ledas direkt av statsministern.

– Reinfeldt kallade det för "fika med Löfven", men nu verkar de ju titta noggrant på våra förslag, säger Andersson syrligt.

För dagen har hon ingen synpunkt på storleken på satsningen. Hur mycket pengar som S vill lägga på forskning kommer att visa sig i partiets egen budgetmotion ett par veckor efter det att regeringen presenterat sin budget.

– Det är bra att regeringen gör en rejäl satsning, sedan kommer vi att återkomma i vår budgetmotion, exakt om vilken nivå som vi tycker att man ska lägga sig på, säger Andersson.

Positiva kommentarer kommer också från Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson. "Vi har fått gehör för det vi efterfrågat, bland annat samordning av kliniska studier, extra pengar till satsning på spetsforskning och en stärkt basfinansiering för universitetet" säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter: "Jag tror också att det här är en mycket viktig satsning för att Sverige ska kunna konkurrera internationellt".

Även Stockholms universitets rektor Kåre Bremer är nöjd med regeringens besked. Nivåhöjningen från och med 2016 på fyra miljarder kronor per år är "betydligt mer än förväntat och mycket positivt", skriver han i sin blogg.

Spontant ger han ett högt betyg: "Det är fokus på grundforskning och långsiktig forskning — det kommer särskilt att sägas — och skarpa öronmärkningar till specialområden utgör en mindre andel än i förra forskningspropositionen, vidare går de mesta resurserna direkt till lärosätena och forskningsråden. Bra."

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.