Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-satsar-pa-grona-kreditgarantier/

EKONOMI

Regeringen satsar på gröna kreditgarantier

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP.
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP. Foto: Jessica Gow/TT

Om drygt två veckor ska det gå att söka en ny typ av gröna kreditgarantier från staten för stora industriinvesteringar, på minst en halv miljard.

Riksgälden ska pröva ansökningarna.

TT Text

Garantierna är ytterligare ett steg för att underlätta industrins omställning, enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

– Gröna kreditgarantier ska underlätta för företag att göra stora industriinvesteringar i syfte att ställa om sin verksamhet och bidra till att vi når miljö- och klimatmålen och framtidssäkrar konkurrenskraften, säger hon på en webbsänd presskonferens.

Garantierna på maximalt 15 år ska täcka 80 procent av lån till stora gröna industriinvesteringar, med kapitalbelopp på minst 500 miljoner kronor, enligt regelverket.

Företag som vill använda sig av garantierna kan ansöka om lånen från och med den 22 juni och det blir Riksgälden som prövar om ansökningarna uppfyller de villkor som gäller, i samverkan med andra myndigheter.

Investeringarna som görs med hjälp av lånen som staten garanterar ska enligt regelverket väsentligt bidra till att nå målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket. Det kan enligt förordningen handla om investeringar för att implementera hållbar teknik i full skala eller för att ställa om befintlig teknik till att bli mer hållbar.

Regeringens beslut om att lansera garantierna i sommar fattades i torsdags förra veckan.

Lindhagen motiverar garantierna med en klimatkris som hon beskriver som akut. Hon ger exempel på omfattande problem med skogsbränder, smältande isar både i Arktis och Antarktis, översvämningar och oväder runt om i världen – orsakade av klimatförändringar.

– Det vi ser i dag är bara en mild föraning om vad som väntar om vi inte agerar, säger hon.

Ungefär en tredjedel av de svenska koldioxidutsläppen kommer från industrin, uppger samtidigt näringsminister Ibrahim Baylan (S), som också deltar på presskonferensen.

Han tillägger att pandemin har bidragit till att sätta fart på en industriell omställning, med digitalisering, elektrifiering och automation, där Sverige är väl positionerat för att skapa nya exportprodukter som kan skapa jobb och välfärd i landet.

– Som ett litet handelsberoende land måste vi naturligtvis alltid se till att vässa vår konkurrenskraft, säger Baylan.

Företaget som nyttjar en statlig garanti får betala en avgift för att täcka administrativa kostnader, för att bygga upp en garantireserv och för att kunna hantera en del av de kostnader som uppstår för staten om en låntagare inte kan betala.

Läs mer: Cementfabrik ska bli klimatneutral

Ämnen i artikeln

Riksgälden
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt