Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen sätter in nya miljoner för enkla vägar till jobb

Other: Lisa Mattisson

Regeringen ska ge 170 miljoner kronor till Tillväxtverket som ska användas för att få fler nyanlända och arbetslösa i kontakt med företag som behöver dem. DN har tagit del av detaljerna i beslutet som fattas på torsdagen.

Tillväxtverket har under 2017, på uppdrag av regeringen, haft som uppgift att se över och stödja olika metoder för det de kallar ”enklare vägar till jobb och kompetens”. Syftet med projektet har varit att matcha arbetslösa och nyanlända med företag som är i behov av arbetskraft och kompetens. 

Under torsdagen fattar regeringen beslut om att skjuta in ytterligare 170 miljoner till Tillväxtverket under en treårsperiod fram till och med 2020. Tanken den här gången är att Tillväxtverket ska lyfta de metoder och strategier som varit mest framgångsrika hittills och skala upp dem. Till en början får de 50 miljoner kronor under 2018 och under 2019 och 2020 beräknas 60 miljoner per år användas i projektet. 

– Utgångspunkten nu är att växla upp det som fungerar. Våra direktiv till Tillväxtverket är att de ska göra mer av det som gått bra och skala bort det andra. Det som inte fungerat kan ha lärt oss saker också, men nu handlar det om att få så bra matchning som möjligt och då gäller det att få upp volym, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (s).

Exempel på metoder som fått stöd av Tillväxtverket under projektet kan vara olika mentorsprogram för nyföretagare, traineeprogram, utbildningspaket inför anställning eller bemanningsföretag som ser över behov och coachar under ansökningsprocessen.

Ett av de projekt som beskrivs som mest framgångsrikt står bemanningsföretaget Randstad och deras omställningsföretag Antenn för. De har, med medel från Tillväxtverket, tagit fram en modell för att hjälpa de sökande att komma i kontakt med de jobb som passar just dem. I modellen ingår också hjälp med ansökningar och förberedelser inför intervjuer. Slutligen har bemanningsföretaget varit med och förberett både arbetstagaren och företagen inför arbetsstarten. 

Randstad hade som målsättning att 400 personer skulle genomföra metoden under 2017. Hundra av dem skulle anställas innan 2018 och hälften skulle vara kvinnor, men riktigt så blev det inte. Antalet deltagande i projektet var 176 och 73 av dem har fått anställning bemanningsföretaget eller direkt av arbetsplatsen. Könsfördelningen bland de som fått jobb är i stort sätt jämn, men av de som deltagit i programmet var nära 80 procent män. 

Både Randstad och Mikael Damberg menar att resultatet är bra, trots att endast en fjärdedel av det önskade antalet personer deltagit i programmet.

– Vi ser hur arbetslösheten sjunker även bland långtidsarbetslösa och personer som kommit till Sverige. Det är en positiv utveckling generellt men där det går långsammast är just bland kvinnor som kommit till Sverige med låg utbildning. Stort fokus och krav på uppföljning om jämställdhet tror jag blir en viktig del för oss för att komma vidare med det, säger Mikael Damberg.

En av dem som Randstad och Antenn lyckats hjälpa via sin modell är Mohamed Nour Kaeid, som kom till Sverige från Syrien i oktober 2014. Efter SFI-utbildning och en del flyttande kom han i kontakt med Randstad via arbetsförmedlingen. 

– Jag tänkte först att det var falskt. Att bemanningsföretagen inte talar sanning, men att jag skulle försöka ändå, säger han. 

Efter att ha genomfört språk- och motivationstester hos Randstad gick arbetet coachningar kring yrkesval och intervjuer, innan han till slut kunde föras samman med Scania i Södertälje. 

– Jag valde helt rätt väg. Jag har fått väldigt mycket hjälp av bemanningsföretaget med att förbereda mig för det här och är väldigt glad att jag jobbar som montör här i dag. Det är som en stor familj här på arbetsplatsen, säger Mohamed Nour Kaeid. 

Under årets gång har regeringen fått uppdateringar från Tillväxtverket om hur det går för de olika metoderna i projektet. Först i början av mars kommer den officiella rapporten från verket som beskriver resultatet av arbetet. Men redan nu beslutar alltså regeringen att projektet ska fortsätta utvecklas i tre år till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.