Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen ”ser över möjligheterna” för sockerskatt

Annika Strandhäll (S).
Annika Strandhäll (S). Foto: Maja Suslin/TT, Johan Adelgren

Som en del i att bekämpa fetma och övervikt i Sverige vill regeringen genomföra en rad åtgärder, och bland annat se över möjligheterna att införa en skatt på socker. Det rapporterar Sveriges Radio.

En skatt på socker har debatterats i både Sverige och resten av Europa. I mars 2016 skrev folkhälsominister Gabriel Wikström på Aftonbladet Debatt att ”den typen av skatter kan vara problematiska. Just nu är det därför inte aktuellt att införa någon särskild skatt på socker”.

Men nu när Wikström är sjukskriven öppnar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som tagit över folkhälsoområdet, för att införa en skatt på socker. Strandhäll ser det som en del av att bekämpa fetma och övervikt.

– Det är för tidigt för oss att ta ställning till en ny skatt och jag vill inte avfärda en sockerskatt rakt av, men ibland söker man de enkla lösningarna och letar efter en ”quick fix”. Vi vet alla att det inte kommer att vara så enkelt. Istället för att fastna vid enskilda åtgärder behöver vi se till helheten, säger hon i en skriftlig kommentar till DN.

Förutom en skatt på socker öppnar regeringen för mer idrott i skolan. Enligt Annika Strandhäll jobbar regeringen med ett förslag om ytterligare 100 timmar idrott i skolan i ett samarbete med Riksidrottsförbundet. 

– Det absolut bästa är såklart om samhället lyckas förebygga övervikt och fetma i förväg. Här vet vi att levnadsvanor spelar en stor roll, och att det är ett område där det går att göra mer. Inte minst viktigt är det att våra barn och unga rör sig mer, det lägger en bra grund för hela livet, säger hon.

Flera av våra grannländer har olika typer av skatt på socker. En socker- och fettskatt infördes i Danmark 2009 men slopades 2012, då den inte fick danskarna att konsumera mindre socker och fett.

Fakta. Länder med olika typer av skatt på socker.

Finland

Norge

Island

Mexiko

Storbritannien

Frankrike

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.