Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 06:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-siktar-pa-gron-aterhamtning/

Ekonomi

Regeringen siktar på grön återhämtning

Isabella Lövin (MP).
Isabella Lövin (MP). Foto: Mickan Palmqvist

Regeringen har beslutat att förlänga Fossilfritt Sverige med fyra år. Uppdraget utökas med fler uppdrag både lokalt och internationellt. ”Ett nära samarbete med näringslivet är avgörande för att vi ska få en grön återhämtning”, säger Isabella Lövin (MP).

Internationellt pågår intensiva diskussioner om att stödmiljarder som betalas ut för en återstart efter coronakrisen är ett tillfälle att satsa på en klimatsmart omställning. EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans hör till dem som vill ha en grön omstart. En rapport av bland andra klimatekonomen Nicholas Stern visade att investeringar i fossilfria verksamheter inte bara kan bromsa klimatförändringen utan också är effektiva stimulansåtgärder. 

Den svenska regeringen är inne på samma linje och har beslutat att förlänga initiativet Fossilfritt Sverige i fyra år, till december 2024 i stället för att som planerat avsluta det vid kommande årsskifte.

– När vi satsar på en återhämtning efter coronakrisen är det grön återhämtning som är grunden, och där är Fossilfritt Sverige oerhört viktigt. Vi har inte råd eller tid att göra stora räddningspaket som skjuter lösningen på klimatkrisen på framtiden, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

– Den första tiden har vi varit helt fokuserade på att rädda företag från att gå i konkurs och hundratusentals människor från att bli arbetslösa, men i nästa steg kommer vi att kunna ställa krav på en omställning i samband med återhämtning. Hur det kan komma att se ut är för tidigt att prata om.

Fossilfritt Sverige startades av regeringen år 2015 och har i samarbete med näringslivet tagit fram färdplaner för hur olika branscher ska jobba för att minska utsläpp av växthusgaser och bli fossilfria. I dagsläget finns planer för verksamheter som tillsammans står för 70 procent av de svenska utsläppen. 

Arbetsmodellen har fått uppmärksamhet internationellt och lyftes fram som gott exempel vid den extra klimatkonferens som FN höll i New York i september. Uppdraget utvidgas nu till att jobba mer internationellt, bland annat inom den grupp för industrins omställning som Sverige tillsammans med Indien leder på FN:s uppdrag. 

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Foto: Fredrik Hjerling

– Man är imponerade av att man kan jobba så nära näringslivet som vi gör. Vi jobbar mycket mer med nerifrån och upp än andra länder. Vi får företagen att äga sin process i stället för att myndigheterna gör det. Företagen själva äger sina förslag och även de politiska kraven, det är kanske det som har varit succén så här långt, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Nyligen skrev han tillsammans med företrädare för flera storföretag på DN Debatt om att rätt stimulansåtgärder efter coronakrisen kan vara en hävstång för klimatarbetet.

– Det är väldigt glädjande att det svenska näringslivet står fast vid sina färdplaner och att man fortsatt ser en omställning till fossilfrihet som en konkurrensfördel, säger Isabella Lövin. 

Även en satsning på kommuner och regioner i Sverige ingår i det utökade uppdraget. Där står den offentliga upphandlingen i fokus. I dag omfattar den över 700 miljarder kronor.

– Vi kan inte klara av att skapa ett grönt näringsliv om inte stat, kommuner och regioner kör en offensiv upphandling så att affären går ihop, säger Svante Axelsson.