Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen tar avstånd från MP-uttalande

Karin Svensson Smith (MP)
Karin Svensson Smith (MP) Foto: Anders Hansson

Regeringen tar avstånd från uttalandet av MP-toppen Karin Svensson Smith som tycker att ”det är bra” om flygplatser skulle tvingas lägga ner sin verksamhet om flygskatten blir verklighet.

Samtidigt säger finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare att regeringen kan komma att gripa in om flygplatser skulle hotas av nedläggning.

Karin Svensson Smith backade sent på tisdagskvällen från sitt uttalande.

På tisdagen presenterade Stockholms handelskammare, som driver kampanj för att stoppa flygskatten, vad man kallar en egen utredning om vad konsekvenserna kan bli av att införa en flygskatt på 80-430 kronor nästa år beroende på destination.

Enligt rapporten, som går stick i stäv med den statliga utredning om flygskatten, pekas sju flygplatser ut som liggandes i farozonen för en nedläggning om flygskatten blir verklighet: Jönköping, Växjö, Karlstad, Trollhättan-Vänersborg, Kristianstad, Trollhättan-Vänersborg, Örnsköldsvik och Kramfors-Sollefteå. Dessutom talas om att 25.000 jobb kan vara hotade på de sju orterna, enligt handelskammaren.

I tisdagens DN sade Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, att hon tycker att det ”är bra” om flygskatten skulle leda till att flera flygplatser skulle tvingas stänga. Uttalandet får borgerliga politiker att gå i taket.

– Jag tappade faktiskt hakan när jag läste det. Jag anklagade regeringen i budgetdebatten förra veckan att den inte satt sig in i vilka konsekvenser flygskatten faktiskt kommer att få. Däremot tror jag att Miljöpartiet är fullt medvetna om vad den kommer att innebära och de tycker att det är bra, dessutom. Det här var ett klarspråk från hennes sida som är häpnadsväckande, säger Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Även Centerpartiet riktar hård kritik mot Miljöpartiets högst uppsatta trafikpolitiker i riksdagen.

– Jag reagerade med stor förvåning. Jag respekterar och delar miljöargumentet. Men att i nästa andetag säga att det är bra att flygplatser försvinner, då är det inte miljönyttan som är drivande, utan då är drivkraften att få bort flyget som ett transportmedel, säger Anders Åkesson (C), talesperson för transportinfrastruktur.

Han menar att det vore tillräckligt att med en så kallad kvotplikt stegvis tvinga fram en inblandning av miljövänligare flygbränsle, något som bland andra finansminister Per Bolund (MP) dock avvisat som otillräckligt.

DN har sökt Bolund, som hänvisar till finansminister Magdalena Andersson (S) - som i sin tur skickar frågan vidare till sin statssekreterare, Leif Jakobsson. Han litar på den statliga utredningen som talar om begränsade konsekvenser av flygskatten för landets flygplatser.

– Regeringen anser att utredningens bedömning är okej och då är det inte några nedläggningar som hotar, säger Leif Jakobsson (S), statssekreterare på finansdepartementet.

Han tar avstånd från Karin Svensson Smiths uttalande.

– Det är inte regeringens uppfattning. Flyget ska betala sina miljökostnader och sina utsläpp. Vi kommer att följa detta noga. Skulle någon flygplats bli hotad finns det andra sätt för regeringen att upphandla flygtrafik eller använda flygplatsstödet, säger Leif Jakobsson.

Lovar du därmed att det inte ska läggas ner några flygplatser?

– Nej, det kan jag inte lova. Men regeringens intention är väldigt tydlig. Trots att den statliga utredningen kommer fram till att ingen flygplats kommer att läggas ner finns det därutöver skrivningar om det skulle hota någon flygplats där det inte finns alternativ, så får regeringen återkomma.

På tisdagskvällen backade Karin Svensson Smith från sitt uttalande. På sitt Facebook-konto skrev hon att det var ”dåligt uttryckt” och att det är ”inget mål i sig att flygplatser läggs ner”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.