Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen tar första steget mot att ändra Lex Laval

Socialdemokraternas vallöfte att riva upp lex Laval landar i nya direktiv till en pågående utredning om utstationerade arbetstagares villkor.

Kollektivavtalens ställning måste stärkas så att EU-medborgare som tillfälligt jobbar i Sverige får bättre skydd här, anser regeringen och ger nya direktiv till den parlamentariska Utstationeringskommittén, som sedan 2012 ser över reglerna för utländska arbetstagare.

Helst vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att svenska kollektivavtal ska gälla fullt ut för alla som jobbar i Sverige, men det är inte möjligt med nuvarande EU-direktiv. Valrörelsens ordval om att ”riva upp” lagen ändras nu till att ”förändra”.

– Men det är möjligt att ändra den svenska lagstiftningen så att man kan komma väsentligt längre än vad vi gör med nuvarande lex Laval, säger Johansson.

Hon tror till exempel på att kräva så kallade bekräftelseavtal, så att utländska arbetsgivare som inte tillämpar svenska kollektivavtal ändå skulle behöva ha ett avtal med den fackliga parten. Det kan också gå att göra mer vad gäller krav på arbetsskadeförsäkringar, tror hon.

En parallell utredning som jobbar med att införliva nya EU-regler i svensk lag får också i uppdrag att införa entreprenörsansvar i byggbranschen och eventuellt även i andra branscher.

Fakta: Turerna kring lex Laval

Dotterbolaget till det lettiska företaget Laval blev 2004 utsatt för en facklig blockad vid ett skolbygge i Vaxholm sedan förhandlingar om kollektivavtal misslyckats. Fackförbundet Byggnads blockad ledde till att bolaget gick i konkurs.

Den lettiska regeringen såg den fackliga blockaden som ett brott mot den grundläggande EU-rättigheten om fri rörlighet.

Fallet hamnade i Arbetsdomstolen (AD) som vände sig till EU:s domstol. 2007 slog en EU-dom fast att blockaden var otillåten.

Den kritiserade lex Laval tillkom efter denna dom.

I våras beslutades om nya EU-regler, som till viss del svarar på kritiken, men inte fullt ut.

Den parlamentariska Utstationeringskommittén får nu en ny ordförande, Marie Granlund (S), och får förlängd utredningstid till 31 maj 2015. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.