Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen tar strid för uthyrningen

Regeringen tar strid för att det ska bli lättare att hyra ut bostadsrätter. En riksdags­majoritet med de rödgröna och Sverigedemokraterna vill lyfta ut förslaget ur nästa års budget. Men regeringspartierna hävdar att det är omöjligt.

– Budgeten är en helhet och ska behandlas som en sådan. Man kan inte bryta loss en bit hur som helst, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

I går beslutade de rödgröna och Sverigedemokraterna i civilutskottet att frågan om huruvida bostadsrättsinnehavare själva ska få bestämma när de vill hyra ut sin bostad ska lyftas ur nästa års budget.

– Finansutskottet har nu ingen möjlighet att behandla frågan, hävdar Veronica Palm (S), ordförande i civilutskottet.

Men Moderaterna anklagar Social­demokraterna för att trixa.

– Så vitt jag förstår är det här ett nytt sätt att tillämpa ramverket, säger Anna Kinberg Batra.

I morgon, torsdag, föreslår hon att finansutskottet ska låta bostadsrättsförslagen ligga kvar i budgeten. I så fall skulle förslagen gå igenom eftersom oppositionspartierna inte är eniga om något motförslag till budgeten som helhet.

Hur frågan slutar är oklart, enligt tjänstemän i riksdagen som DN talat med. Praxis saknas om vilka frågor som kan ingå i budgeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.